latinica  ћирилица
24/09/2021 |  14:53 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Посвећеност проширењу ЕУ и убрзању интеграција југоисточне Европе

Предсједници парламената земаља југоисточне Европе и Вишеградске групе потврдили су посвећеност проширењу ЕУ и убрзању процеса европских интеграција региона.
Будимпешта (фото: НСРС) -
Будимпешта (фото: НСРС)

У Заједничкој изјави о европским интеграцијама земаља југоисточне Европе парламентарних делегација ових земаља и Вишеградске групе, коју је данас у Будимпешти потписао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, истакнуто је право свих националних парламената са изгледима за приступање ЕУ да конструктивно допринесу дијалогу о будућности Европе.

Потписници су позвали земље југоисточне Европе да се, такође, укључе у дебату о будућности Европе, изразе своје ставове и учествују у догађајима Конференције о будућности Европе, саопштено је из Народне скупштине.

- У том контексту, поздрављамо неформални нон пејпер о овој теми који су заједно припремиле, на иницијативу мађарске владе, Вишеградска група и Аустрија у мају 2021. године - наведено је у Изјави.

У документу се наглашава да ЕУ мора задржати своју отвореност према интеграцијама и треба понудити вјеродостојну перспективу чланства у југоисточној Европи.

- Позивамо све државе чланице ЕУ да настоје убрзати проширење ЕУ и да врате кредибилитет процеса приступања. Успоравање процеса имало би озбиљне геополитичке, безбједносне и економске посљедице по ЕУ и њену глобалну улогу. Ми придајемо посебан значај парламентима у подржавању проширења - став је потписника Изјаве.

Лидери парламената позвали су на отварање и наставак приступних преговора без даљег одлагања, као и на нову рунду проширења до краја тренутног мандата Европске комисије, или барем на окончање приступних преговора са земљама кандидатима који то заслужују, уз обавезу да настави процес проширења и након тога.

- Тражимо да се не штеде напори и да се искористе сви алати нове методологије приступног процеса договорене у марту 2020. године за постизање свог кључног циља: динамичнији, вјеродостојнији и предвидљивији приступни процес. Сматрамо да је то кључно за очување посвећености грађана Југоисточне Европе ЕУ - наведено је у Изјави.

Учесници данашње конференције лидера параламената у Будимпешти поздравили су посвећеност партнера из југоисточне Европе преговарачком рјешавању отворених питања, јачању међусобних односа и мирном рјешавању спорова, као и већој сарадњи у рјешавању регионалних питања везаних за животну средину и климу.

Они су подржали тежње партнера у региону да продубе и прошире регионалну сарадњу, побољшају координацију и размјену искустава међу њима и ојачају међуљудске контакте, које је Вишеградска група пружала и наставити да помаже кроз програме изградње капацитета које финансира ЕУ, у области дјеловања парламената, грантове и стипендије преко Међународног фонда Вишеградске групе, као и знање и техничку подршку Фонду за Западни Балкан.

- Позивамо на већу солидарност и брзу подршку југоисточној Европи у суочавању са пандемијом. Здравље грађана, здрав опоравак економија и здрава демократија у југоисточној Европи требали би бити у фокусу институција ЕУ - наведено је у Изјави.

Потписници су подржали принцип "властитих заслуга" и за кандидате и за потенцијалне кандидате.

Истовремено су подржали досљедност процеса и недискриминаторан приступ примјеном истих критеријума и правила за кандидате, без обзира на вријеме приступног процеса.

Лидери парламената су навели да ће обавијестити националне парламенте и владе својих земаља о Изјави с циљем координације владине и парламентарне сарадње у земљама југоисточне Европе и Вишеградске групе.