latinica  ћирилица
24/09/2021 |  15:17 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

У Бањалуци промовисан симбол дрварског краја - дрењина (ВИДЕО)

Општина Дрвар у сарадњи са бањалучким Центром за развој пољопривреде и села промовисала је симбол свога краја, бренд дрењине. Десетак дрварских породица, произвођача и прерађивача дрењине представили су своје производе на платоу испред Крајишке куће.
Производи од дрењине - Фото: РТРС
Производи од дрењинеФото: РТРС

Сваки крај има свој печат, производ по којем је препознатљив. Дрењине дужи низ година носе титулу симбола општине Дрвар, али и њених становника. Да су за квалитетан производ потребни стрпљење, посвећеност и љубав зна Младен Тривић који се производњом дрењине бави пуних двадесет година. Како каже, дошао је да Бањалучанима пренесе дух дрварске "дрењијаде".

- Ми смо донијели нашу понуду природних, домаћих производа од дрењина и осталог воћа, попут јабука и дуња, а имамо у понуди и ракију траварицу - каже Тривић.

Ракија од дрењина заузела је прво мјесто - поносно носи епитет најтраженијег производа. На другом мјесту нашао се џем.

Кова Пећанац, која се бави производњом џема од дрењине каже да је то захтјеван процес за који је најбитнија квалитетна дрењина.

- Највише времена се проведе код пекмеза који се мути - од пасирања, мућења до паковања - каже она.

Промоција производа у Бањалуци, осим дегустације, добра је прилика и да се најави привредно-туристичка манифестација Дани дрењина у Дрвару, која се ове године одржава двадесети пут.

- Дрварска дрењина је бренд, аутохтони производ, оно по чему је Дрвар одавно познат и наших педесетак произвођача озбиљно се бави овим послом. Сатрамо да им ми као заједница пружамо подршку и у логистичком дијелу и у смислу промоције - истакла је Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села, каже да је циљ да се грађани Бањалуке и пољопривредни произвођачи упознају са квалитетом производа од дрењине.

Дрењина ће у Дрвару поново окупити своје љубитеље истим поводом као и прије двадесет година, на манифестацији Дани дрењина која ће се традиционално одржати 2. октобра у оквиру спомен-комплекса "25. мај 1944" у општини Дрвар.