latinica  ћирилица
24/09/2021 |  16:03 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

ВСТС: Састанак са Мехмедагићем био званичан, нетачне медијске конотације

Из Високог судског и тужилачког савјета саопштено је да је састанак Предсједништва ВСТС-а и директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића одржан почетком јуна био службене природе и званичног карактера, те да су нетачне конотације које се овом сусрету придају у појединим медијима.
Сарајево - Фото: Wikipedia
СарајевоФото: Wikipedia

Из ВСТС-а су, поводом информација објављених у појединим медијима у вези са овом темом, навели да је састанак организован по пријему информација/документа од ОБА и на приједлог те агенције.

ВСТС прецизира да су у име Предсједништва ВСТС-а БиХ састанку, који је одржан 9. јуна у просторијама овог тијела, присуствовали предсједник и потпредсједник Халил Лагумџија и Санела Горушановић-Бутиган, те да је потпредсједник Биљана Симеуновић била оправдано одсутна.

- Након састанка, Лагумџија је обавио консултације са члановима Предсједништва ВСТС-а, те је наведене информације прослиједио главном тужиоцу БиХ и главном дисциплинском тужиоцу Канцеларије дисциплинског тужиоца јер су оне садржавале податке о евентуално противправним радњама носилаца правосудне функције, односно податке који су имали обиљежја дисциплинског прекршаја - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је Лагумџија на првој сједници ВСТС-а која је одржана након састанака са представницима ОБА информисао чланове ВСТС-а о одржавању састанака са директором ОБА и његовом садржају.

- У вези са наведеним, ВСТС жели истаћи да је састанак био искључиво службене природе и званичног карактера и да су било какве конотације које се придају у појединим медијима нетачне - истиче се у саопштењу.

Поједини медији недавно су писали да би Мехмедагић могао изложити дисциплинском поступку и Лагумџију, коме је, како наводе, на званичном састанку у згради правосудних институција причао идентичне ствари какве је говорио главном тужиоцу БиХ Гордани Тадић на састанку одржаном 2019. године.

Мехмедагић је, како се наводи, на састанку 2019. године у Тужилаштву БиХ, а и на састанку 2021. године у ВСТВ-у покушавао дискредитовати, прво код Тадићеве, а затим код Лагумџије, поступајућег тужиоца у предмету који се води против њега због сумње да је кривотворио своју факултетску диплому.