latinica  ћирилица
24/09/2021 |  16:17 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

"Инсинуације и злонамјерне информације директно угрожавају заштиту здравља"

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило је данас да се свака инсинуација и пласирање злонамјерних информација у јавности може сматрати директним угрожавањем заштите здравља становништва и изазивањем страха код пацијената и њихових породица.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

- Увидом у Регистар Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, фирма ТГТ Техногас је носилац дозволе за стављање у промет медицинског гаса-кисеоника. Лијекови који имају дозволу за ставаљање у промет у БиХ, као што је случај са наведеним лијеком чији је заступник ова фирма, су лијекови чији су квалитет ефикасност и безбједност доказани - наведено је у саопштењу.

Додаје се да је регистар Агенције јавно доступан на званичној интернет страници те институције.

У саопштењу се наводи да је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, иако није надлежно за набавку лијекова и медицинских средстава за потребе здравствених установа, од почетка пандемије у марту 2020. године, учинило огромне напоре да се здравствени систем у Српској, у првом реду болнице, реорганизују на начин да се сви људски ресурси и капацитети ставе на располагање за лијечење обољелих од ковида 19 и да пацијенти добију адекватну и квалитетну здравствену заштиту.