latinica  ћирилица
24/09/2021 |  16:47 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Јахорина филм фестивал: "Златни јавор" за филм "Неки нови Бродвеј" (ФОТО)

Петнаести Међународни фестивал документарног и кратког филма Јахорина филм фестивал, завршен је данас објавом добитника фестивалских награда.
Денис Бојић - Фото: РТРС
Денис БојићФото: РТРС

Директор Фестивала Мирко Деспић истакао је да се управа потрудила да се адаптира на промјене изазване глобалном здравственом кризом, задржавајући колико је то могуће аутентичност.

- Фестивал је испунио наша очекивања и у овим околностима дали смо максимум да филмове учинимо доступним што већем броју публике пројекцијама у фестивалском центру у Хотелу Дамис, путем интернет платформ "Муви" и емитовањем на Телевизији Источно Сарајево - истакао је Деспић.

У оквиру такмичарског програма 15. Јахорина филм фестивала, укупно 52 филма из 23 државе конкурисало је за титуле најбољих у четири категорије, а одлуку о побједницима донијео је Жири у саставу - Лука Кецман, професор Академије умјетности из Босне и Херцеговине, Драгутин Зупанц, редитељ и сценариста из Словеније и Оливера Панчић, одговорни уредник редакције Документарног програма Радио-телевизије Србије.

Гран При Јахорина филм фестивала за најбољи филм припао је кратком играном филму "Хладно је" редитеља Данила Иванова из Русије. Ријеч је о двојици полицајаца који су послати на мисију у залеђе Русије. Желе да буду добри полицајци, али у Русији је веома хладно. Задатак који је пред њима је прилично једноставан, али посебности локалне климе стварају озбиљну препреку за њену проведбу.

Фото: РТРС

Златни јавор за најбољи документарни филм из Босне и Херцеговине припао је филму "Неки нови Бродвеј" редитеља Дениса Бојића, који нас води кроз невјероватну филмску причу о непоколебљивости људског духа и вјери у сопствене могућности. Овај емотивни ролеркостер повешће вас на путовање послије којег нећете бити исти.

Заборавите све што сте знали о Дауновом синдрому и припремите се за ... неки нови Бродвеј! Филм је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Годишња награда, почасни "Златни јавор" у знак признања за изузетан допринос филмској умјетности припао је редитељу Радославу Станишићу из Црне Горе.

Награде "Златни Јавор" додијељене су по категоријама, посебно за регионалну и међународну селекцију за најбољи документарни филм, кратки играни филм, експериментални филм и студентски филм.