latinica  ћирилица
24/09/2021 |  19:13 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

Изложбе о Бањалуци поводом обиљежавања 91. године Музеја Републике Српске

Музеј Републике Српске у Бањалуци ове године обиљежава 91. годину постојања. Тим поводом уприличене су изложбе "Бањалука у прошлости и данас" и "Бањалука на старим разгледницама" ауторке Љиљане Кораћ.
Музеј Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј Републике СрпскеФото: РТРС

На инцијативу Бана Врбанске Бановине Светислава Тисе Милосављевића, 26.септембра 1930 године основан је Музеј Врбанске Бановине. Први управник Музеја је био истакнути сликар тог доба Спиродин Шпиро Боцарић.

У духу Спире Боцарића, наредне генерације стручних радника Музеја, направиле су и прикупиле велики број фотографија које се односе на различите аспекте развоја града Бањалуке.

Данас Музеј Републике Српске баштини збирку фотодокументације која броји око 24 000 фотографија.

Поводом Дана музеја представљен је само дио богате и значајне збирке фотодокументације обликавоне у двије велике изложбе. "Бањалука у прошлости и данас" и "Бањалука на старим разгледницама".

На изложби "Бањалука на старим разгледницама" приказано је 36 разгледница Бањалуке које обухватају временски период од аустро-угарске владавине до почетка Другог свјетског рата.

На 38 фотографија, које су начињене из истог угла и у различитим временским епохама, може се видјети развој града, грађевина, улица, мостова паркова и других значајних здања.

Фотографије указују на велику трансформацију Бањалуке која је из мале варошице прерастала у модеран европски град.

Изложбе ће бити отворене до почетка децембра.