latinica  ћирилица
24/09/2021 |  20:10 ⇒ 25/09/2021 | 08:28 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Важан је институционални одговор Српске на узурпацију надлежности (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ којом се Српској покушава оспорити власништво над шумама, да је ријеч о једној у низу узурпација надлежности Републике Српске, али да је важно да републичке институције имају на то адекватан одговор.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Раније смо видјели за пољопривредно земљиште и ко зна шта ће им још пасти на памет - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, важно је да Република Српска има адекватан одговор на то, односно адекватне одлуке кроз републичке институције, како би се сви токови и девијације вратили у редовне уставне токове.

Цвијановић је нагласила да је Република Српска дала сагласност за један сасвим другачији уставни миље.

- То је оно што смо добили кроз Анекс четири Дејтонског споразума и што је постигло општу сагласност у БиХ. Све оно што се дешавало након тога кроз наметање одлука високих представника, посљедњих година и кроз интервенције Уставног суда БиХ јесу измјене уставног система - навела је предсједница Српске.

Цвијановић је истакла да оно што забрињава је управо недостатак те правне сигурности.

- Неко ко је требао да буде главни заштитник Устава и уставности, мијења Устав и креира нека нова правила и то су недопустиве ствари. Цијеним да је разлог за то што је БиХ један експеримент у којој, нажалост, још увијек сједе три странца као судије у Уставном суду БиХ и заједно служе као гласачка машинерија најчешће са бошњачким судијама и доводе до оваквих ситуација - рекла је Цвијановић.

Она је поновила да вјерује у Републику Српску и њен институционални одговор.