latinica  ћирилица
24/09/2021 |  20:20 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Станивуковићеве изјаве о кисеонику маска за укидање накнада за здравствене раднике (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра неозбиљним изјаве градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића о кисеонику који се користи на Универзитетском клиничком центру Републике Српске, те да су оне само маска којом треба да се сакрије чињеница да је управо он ускратио средства породиљама и здравственим радницима.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је истакла да је читав низ људи укључен у одређене набавке, те да они знају чиме снабдијевају пацијенте и УКЦ Српске.

- То су људи од струке, за разлику од градоначелника који нема никакву струку. Али, ево, он је изгледа позвао самог себе да коментарише све што је могуће на овој планети, па укључујући и тако једну бесмислену тврдњу да је неадекватан систем снабдијевања кисиком - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она сматра да је то неозбиљно, да служи намјерном изазивању и ширењу панике, те напомиње и да су на те изјаве одговориле и релевантне институције и људи који су на њиховом челу.

- Исто тако мислим да то показује да је он једноставно докон и да нема неких других послова, па стално нешто најављује или протесте или ствари ове врсте - рекла је Цвијановић.

Она је напоменула да није у реду играти се одраслим људима, међу којима су и пацијенти, али и сви они који раде у здравственим установама Српске.

Цвијановић сматра да је градској администрацији било боље да су кроз буџет поштовали оно је одређено, а то је да буде накнада и за породиље и здравствене раднике, као и да се не умањују права за борачке категорије.

- Мислим да је тема о кисеонику само маска или шарада којом треба да се сакрије чињеница да је, управо градоначелник, ускратио средства породиљама и здравственим радницима, као и да је умањио борачка права - нагласила је Цвијановић.

Станивуковић је данас изјавио да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ-а "који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника".

Кисеоник који се даје пацијентима у УКЦ Републике Српске исти је као кисеоник који се употребљава у свим болницама у региону и Европи, те пацијенти немају разлога за страх, рекао је раније данас генерални директор ове здравствене установе Владо Ђајић.