latinica  ћирилица
24/09/2021 |  20:31 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Додик: Вратити се слову Дејтона (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да би Народна скупштина Републике Српске требало да поништи све што је изван Устава и Дејтонског споразума, односно да повуче све сагласности на одлуке дате раније за ниво БиХ и укине њихову примјену.
Милорад Додик - Интервју - Фото: РТРС
Милорад Додик - ИнтервјуФото: РТРС

- Већ дуго времена мислим да ствари морају ићи тако што ћемо у Народној скупштини поништити све одлуке и повући наше сагласности које смо дали у прошлом времену, као што је, рецимо, сагласност за војску и повући се из те структуре, из споразума о индиректним порезима и повући се из споразума о ВСТС, јер видимо шта раде горе. Такође, треба поништити постојање СИПА на простору Републике Српске, индиректних пореза и свих тих институција које су настале на томе - рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Додик је истакао да се потребно вратити на слово Дејтона, односно изворни Дејтонски споразум.

Неопходно је, каже, да Народна скупштина да рок Влади од три мјесеца да припреми ново законодавство, да успостави службу индиректних пореза Републике Српске, Војску и ВСТС Српске, додајући да је важно одбацити надлежности Уставног суда, те све законе које је високи представник икада донио прогласити неважећим на простору Републике Српске.

- Прихватити искључиво оно што пише у Дејтону, то значи редукцију Савјета министара на три министарства, предсједавајући два и да буде помоћно тијело Предсједништва БиХ и ништа више. Укинути примјену закона у Савјету министара на простору Републике Српске и у неком кондиционалу од пар мјесеци израдити ново законодавство на простору Српске. Уколико то не буде, треба ући у проглашење независности Републике Српске на миран начин - истакао је Додик.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да шуме остају у власништву Републике Српске док се не донесе закон на нивоу БиХ, Додик је поручио да тај закон никада неће бити донијет на нивоу БиХ.

- То је нешто што муслимани траже 20 година. Када смо разговарали о имовини то је био захтјев, да се прво на нивоу БиХ сва имовина тамо евидентира, а онда би ми морали да чекамо њихову благонаклоност, па да они нешто кажу. То није само та прича. То је урушавање Устава. То је урушавање наших права - истакао је Додик.

Додик је истакао да нема никаквог смисла уважавати Уставни суд БиХ који овако пресуђује, који мијења чак и своје раније донесене одлуке.