latinica  ћирилица
24/09/2021 |  20:33 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Примарни задатак институција - обезбиједити најбоље услове за рад (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је примарни задатак институција да здравственом систему у цјелини, па тако и кардиологији, обезбиједе најбоље могуће услове за рад.
Бањалука: 5. конгрес кардиолога - Фото: РТРС
Бањалука: 5. конгрес кардиологаФото: РТРС

Захваливши на позиву да присуствује 5. Конгресу кардиолога Републике Српске, предсједница Српске је навела да је ту да изрази институционалну подршку раду, окупљању, активизму и напорима кардиолога које улажу у заштити здравља становништа Српске.

- Захвални смо што годинама, упорно и константно, подижете свијест о томе да су кардиоваскуларне болести један од водећих, ако не и најчешћи узрочник смрти наших грађана. И то не говорите да бисте некога заплашили и ширили панику међу становништвом, већ да бисте скренули пажњу на важност превенције болести срца, на значај здравијег и примјеренијег начина живота, али и многе друге факторе о којима ћете, вјерујем, више говорити на овом скупу - рекла је предсједница.

У обраћању на свечаном отварању 5. Конгреса кардиолога Републике Српске са међународним учешћем, предсједница Цвијановић је указала да развој сваке струке, а посебно медицине, која у свијету напредује вртоглавом брзином, захтијева озбиљна улагања како у образовање кадра, тако и у савремену опрему за дијагностику и лијечење.

- Много смо на том плану урадили у претходном периоду. У посљедњих десетак година, изградили смо, реконструисали и опремили бројне регионалне болнице широм Републике Српске, а ускоро ће бити завршена изградња и оне најновије, у Добоју. Отворили смо и нове могућности за додатно усравршавање наших медицинских радника и стручњака, успоставили значајне контакте и сарадњу са референтним здравственим установама у свијету, тако да су наш здравствени систем и услуге које он пружа, на далеко вишем нивоу него раније и способни да прате савремене свјетске токове и достигнућа у области медицине - нагласила је предсједница.

Фото: РТРС

Она је подсјетила да је посебна пажња и највише ресурса усмјерено на Универзитетско клинички центар Републике Српске, укључујући и развој кардиологије, тако да се, у ширем регионалном смислу, ова здравствена установа сврстала у ред оних најопремљенијих и најразвијенијих, управо захваљујући огромним улагањима Владе Републике Српске, али и посвећености и преданом раду нашег медицинског кадра.

- Поносна сам на све што смо заједно урадили, али свјесни смо сви да је још много изазова пред нама - рекла је она.

Према њеним ријечима, пандемија вируса корона, са којом се боримо већ годину и по, подсјетила је на то да је здравствени систем један од стубова на којима почива свако друштво.

- Подсјетила нас је и на то да међу нама живе многи тихи хероји у бијелим мантилима, који се налазе на првој линији борбе, носећи на својим леђима највећи терет пандемије. Нажалост, неки од ваших колега више нису са нама, зато што су у данима и мјесецима када су болнице биле пуне пацијената, водили рачуна о њима, жртвујући себе, своје здравље и своје животе. Због тога им дугујемо вјечну захвалност - нагласила је предсједница Цвијановић.

Она је захвалила кардиолозима, као и свим њиховим колегама здравственим радницима што предано раде на унапређењу здравља становништва.

- Захвалност и Удружењу кардиолога Републике Српске које нашим стручњацима, даје могућност да и на овај начин размијене искуства и разговарају о новим достигнућима у области кардиологије - рекла је предсједница Српске која је прогласила 5. Конгрес кардиолога отвореним, пожељевши им успјешан рад.