latinica  ћирилица
24/09/2021 |  21:16 | Аутор: СРНА

Конгрес кардиолога прилика за размјену искустава и мишљења (ФОТО)

Пети Конгрес кардиолога Републике Српске, који је у Бањалуци окупио више од 300 учесника, прилика је да се чују новости у овој области, те размијене искуства и мишљења стручњака, рекла је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.
Бањалука: 5. конгрес кардиолога - Фото: РТРС
Бањалука: 5. конгрес кардиологаФото: РТРС

Предсједница Српске, која је присуствовала Конгресу, навела је да је овај догађај значајан допринос укупним напорима институција Српске да направе што бољи здравствени систем, те да омогуће бољу дијагностику, боље процедуре и лијечење пацијентима.

- Разумијем и да су наши здравствени радници више од годину и по радили у изузетно тешким условима, борећи се са пандемијом и тешким проблемима, али ме радује чињеница да они нису занемарили оно што су њихове основне функције, када је ријеч о развоју, у овом случају кардиологије - рекла је предсједница Цвијановић.

Она је додала да су том развоју допринијели и напори Владе, Универзитетског клиничког центра Српске, али и других болница, како би и ова грана медицине била нешто по чему ће Српска бити препознатљива.

- Из тог разлога отварамо и нове капацитете, улажемо и у размјену наших стручњака, те могућности додатних едукација и усавршавања, али и довођења људи из других земаља, који су еминентни стручњаци - рекла је предсједница Српске.

Она је напоменула да све то треба да допринесе да здравствени радници Српске раде у бољим условима, али и да пацијенти имају све што је неопходно за лијечење.

Фото: РТРС

Она је честитала представницима Удружења кардиолога Српске на организовању значајног скупа, који је окупио домаће, али и стручњаке из земаља окружења и иностранства.

Предсједница Удружења кардиолога Српске Тамара Ковачевић Прерадовић изразила је задовољство што је Конгрес окупио највећи број стручњака до сада.

- Можемо рећи у никад гора времена, никад већи и квалитетнији конгрес. Задовољство нам је да пацијентима можемо овакве стручњаке довести у Републику Српску, али и за Бањалуку да их угости - рекла је Прерадовићева.

Она је рекла да је посебно задовољство што на Конгресу учествују и институције из Србије са којима Удружење сарађује.

- Најзначајније теме су у вези са ковид инфекцијом, али и са кардиохирургијом, коју се спремамо отворити и ми у Републици Српској - рекла је Прерадовићева.

Предсједник Управног одбора Удружења Драган Унчанин истакао је значај Конгреса за Републику Српску и БиХ, с обзиром да унапређење научне и стручне мисли, које ће бити размијењене на Конгресу, имају импликације на свакодневни рад кардиолога.

- Наши пацијенти ће имати највећи профит од свега овога. Имамо и велики број гостију из иностранства, што додатно подиже квалитет и углед овог конгреса - рекао је Унчанин.

Представници Удружења кардиолога Српске уручили су Цвијановићевој посебну захвалницу.