latinica  ћирилица
25/09/2021 |  07:54 ⇒ 08:01 | Аутор: РТС

Брнабић: Приштина распламсала велику кризу, Београд привржен тражењу компромиса

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је у Генералној скупштини УН да је Приштина ирационалном демонстрацијом силе распламсала велику кризу, али да Београд остаје посвећен проналажењу рјешења заснованог на компромису.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

Ана Брнабић се обратила на сједници Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку и говорила о кризи на Косову и Метохији, пандемији вируса корона и климатским променама.

Она је истакла да се стално повећава број напада на Србе, њихову имовину и вјерско насљеђе на Косову и Метохији.

- Према подацима УН, Косово и Метохија је и даље територија са најмањим број повратника (интерно расељених Срба) од свих постконфликтних подручја у цијелом свијету - нагласила је премијерка.

Навела је неколико примјера који описују живот Срба, међу којим су случајеви напада у општини Исток на кућу повратника Радоја Пумпаловића, старог 81 годину, више напада на Драгицу Гашић, првог српског повратника у Ђаковицу, напад на Николу Перића, као и нападе на српске средњовјековне цркве и манастире.

- Ова спирала насиља на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недјеље. Под изговором примјене нових правила за регистарске таблице, Приштина је послала тешко наоружане специјалне јединице на сјевер покрајине. Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума. Ова ирационална демонстрација силе је распламсала велику кризу - напоменула је премијерка.

То је пореметило снабдијевање храном и лијековима српске заједнице на сјеверу покрајине, рекла је Брнабићева и додала да су локални Срби, који су се мирно окупили у знак протеста против те мере, наишли на сузавац и полицијску бруталност, чиме је озбиљно угрожена локална и регионална стабилност.

Упркос свим изазовима и свакодневним провокацијама, како је истакла, Србија остаје снажно посвећена проналажењу рјешења заснованог на компромису, које ће обијезбедити трајни мир и стабилност.

- Дијалог и имплементација постигнутих споразума су једини исправан начин за рјешавање свих отворених питања - додала је премијерка.

Међутим, подсјетила је, скоро девет година од постизања Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина, што је окосница тог споразума - још није ни почело.

Апеловала је на међународну заједницу и посебно Европску унију као гаранта Бриселског споразума, да снажно инсистирају да привремене институције самоуправе у Приштини почну да примењују све постигнуте споразуме.

- Република Србија одбраном свог суверенитета и територијалног интегритета, истовремено брани међународно право, Повељу УН‚ правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН‚ и врховни ауторитет Савјета безбједности када је ријеч о очувању међународног мира и безбједности. Посебан значај придајемо активностима мисије УН на Косову и Метохију и очекујемо да ће наставити да спроводе свој мандат у Покрајини, у складу са овом резолуцијом - рекла је Брнабићева.