latinica  ћирилица
25/09/2021 |  10:28 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Шеранић: Тежи облици болести најчешћи код невакцинисаних, вакцина има довољно

Обје дозе вакцине против вируса корона у Републици Српској примило је око 29 до 30 одсто људи, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и апеловао да се грађани вакцинишу, јер вакцина има довољено, а тежи облици болести најчешће се јављају код невакцинисаних.
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске) -
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске)

- Јуче смо имали пријеме у болнице, гдје је од 80 особа четворо вакцинисаних, од којих троје само једном дозом - рекао је Шеранић за РТС.

Он је навео да је у Републици Српској вакцинисано око 35 до 36 одсто људи првом дозом вакцине, а око 29 до 30 одсто је комплетно вакцинисано, не узимајући податке из Србије.

Министар је указао да је ЕУ ставила БиХ на црвени листу, а да је један од показатеља стопа вакцинације.

Вакцина, каже, има довољно, у овом тренутку на самом лагеру има више од 700.000 доза вакцина.

- Имамо слично као и у Србији вакцине већине свјетских произвођача. Грађани имају прилику да бирају, да се информишу. Нажалост, слично се и код нас дешава као и у региону, да су грађанима у односу на њихово здравље важније информације које не утичу на њихово здравље - навео је Шеранић.

Он је навео и да су у претходна два таласа урадили анализе у вези са особама које су преминуле и да се ту углавном ради о лицима која су имала и друга обољења.