latinica  ћирилица
25/09/2021 |  10:59 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Постављене туристичке табле "Камена стража око Требиња"

У Требињу су постављене туристичке табле "Камена стража око Требиња", које на сликовит начин приказују дијелове одбрамбеног система пограничне тврђаве поред некадашње јужне границе са Краљевином Црном Гором у Боки и Требињу.
Требињe - туристичке табле "Камена стража око Требиња" - Фото: СРНА
Требињe - туристичке табле "Камена стража око Требиња"Фото: СРНА

Табле су постављене у оквиру прекограничног пројекта "Од средњовјековних тврђава у Херцеговини до аустроугарских тврђава у Црној Гори", које финансира ЕУ, Министарство јавне управе Црне Горе из ИПА прекограничног програма БиХ-МНЕ.

Ријеч је о информативно-интерпретацијскима таблама којих је у Требињу постављено седам, од укупно 30 табли колико пројекат обухвата.

Свака табла има двије врсте информација - технички дио који говори о фортификацији и интерпретативни који има носећу тему.

Такође, свака табла садржи кју-ер код како би страни туристи били упознати са стазом и историјом аустроугарских тврђава.

Табле и клупе су направљене према потребама савремених туриста и имају задатак да интерпретирају европску културну и војну баштину, саопштено је из градске Туристичке организације.

Намијењене су домаћим и иностраним посјетиоцима, заљубљеницима војних тема и историје, те рекреативцима у природи који могу да предахну на клупама које су постављене на тим тачкама.

Из Туристичке организације су појаснили да је пројекат повезао насљеђе аустроугарских тврђава у нови туристички производ, са циљем валоризације природне и културне баштине БиХ и Црне Горе.

Заједничка туристичка понуда је развијена по савременом моделу тематских путева, чиме је побољшан квалитет и разноликост укупне туристичке понуде на циљном подручју.

Како наводе у Туристичкој организацији града Требиња, овај пројекат ће значајно обогатити туристичку понуду, те помоћи да заживи активни туризам што је један од стратешких циљева развоја туризма овог града у наредном периоду.