latinica  ћирилица
25/09/2021 |  11:33 ⇒ 11:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: МУП и Војска спремни да одговоре на сваку ескалацију

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је данас да су Министарство унутрашњих послова са својим јединицама и Војска Србије спремни да одговоре на сваку ескалацију, али и да ће учинити све да до никаквих сукоба не дође и да све буде мирно и нагласио да наоружане јединице Приштине морају да се повуку са сјевера Косова и Метохије.
Александар Вулин (Фото: mupsrbije) - Фото: Instagram
Александар Вулин (Фото: mupsrbije)Фото: Instagram

- Србија има право да хеликоптерима надлеће сваки дио своје територије до административне линије и то су наше редовне активности. Наравно да је сада наше интересовање додатно појачано за тај простор и да нас брине што наоружани људи стоје преко пута ненаоружаних цивила - рекао је министар Вулин у јутарњем програму Прве телевизије.

Министар је истакао да је за мир потребно бар двоје и да нема алтернативе разговорима, док је за рат и сукоб довољна једна будала, коју, како је оцијенио, Србија у овој ситуацији има са друге стране у Приштини.

- Ја се питам шта је алтернатива Европској унији, јер су показали да њихов потпис ништа не важи. Девет година је прошло и даље нема Заједнице српских општина. Шта год да се деси, они позивају да се обе стране уздрже. Од чега да се уздрже Срби, од тога да живе на Јарињу? - упитао је министар Вулин.

Оцијенио је да се поставља питање да ли Европска унија уопште има било какав кредибилитет да настави са разговорима, да ли може да буде покровитељ тих разговара ако се њен потпис не поштује или ако га она сама не поштује.

Министар је истакао да је читава идеја Приштине око забране регистарских таблица била да предсједник Србије Александар Вучић прихвати то што су урадили првога дана, а да се сада, када су схватили да он то неће, налазе у позицији да не знају шта даље.

- Србија не преговара када јој прислоните пиштољ на чело. Србија коју води Александар Вучић има достојанство и став, зна шта хоће и врло добро зна шта неће. Мислили су да ће предсједник Вучић првога дана пристати на компромис само да би се ситуација смирила и сада не знају шта ће - рекао је министар Вулин и додао да су Срби показали јединство око свог предсједника и државе, саопштио је МУП.