latinica  ћирилица
25/09/2021 |  12:57 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Милуновић: Пробој Солунског фронта - највећа побједа српске војске

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић присуствовао је комеморацији поводом обиљежавања 103 године од пробоја Солунског фронта и чувару српског Војничког гробља "Зејтинлик" у Солуну Ђорђу Михаловићу уручио ратну заставу са лентама Војске Републике Српске.
Милуновић у Солуну - Фото: СРНА
Милуновић у СолунуФото: СРНА

Милуновић је истакао да је пробој Солунског фронта једна од највећих битака коју је Српска војска водила и највећих побједа коју су Срби у историји остварили.

Према његовим ријечима, 15.000 српских добровољаца са подручја бивше БиХ активно је учествовало у највећој побједи Српске војске током пробоја Солунског фронта.

- То је била велика част, али и огромна жртва. Срби су тада изгубили 28 одсто бораца, готово трећину становништва - рекао је Милуновић Срни.

Он је подсјетио да је на Солунском фронту било 150.000 Срба распоређених у двије армије - једном је командовао Петар Бојовић, а другом Степа Степановић.

- Међу овим борцима било је и 25.000 добровољаца, од којих 15.000 са подручја бивше БиХ - навео је Милуновић.

Говорећи о значају овог историјског догађаја, Милуновић је подсјетио да је Српска војска која је била протјерана са својих простора и била присиљена да преживи голготу албанских планина и да тамо буде десеткована глађу, болестима и хладноћом, ипак успјела да дође до Крфа гдје се опоравила и након тога пребацила у Солун.

- У Солуну заједно са савезницима Српска војска је изашла на фронт и у једном силовитом нападу пробила непријатељске линије и Солунски фронт - истакао је Милуновић.

Милуновић је рекао да Република Српска и ове године заједно са Србијом обиљежава сјећање на пробој Солунског фронта, те да је овај догађај уприличен уз придржавање епидемиолошких мјера које су на снази у Грчкој с циљем заштите од вируса корона.

Милуновић је рекао да су делегације Републике Српске и Србије положиле вијенац у оквиру комплекса српског Војног гробља Зејтинлик.

Милуновић, који борави у дводневној посјете Грчкој, гдје присуствује обиљежавању 103. годишњице пробоја Солунског фронта сутра ће у Поликастру присуствовати церемонији полагања вијенаца на споменик Силама савезницама у Великом рату. Овај догађај заказан је за 11.00 часова.