latinica  ћирилица
25/09/2021 |  14:39 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Благојевић: Уставносудска отимачина

Професор уставног права из Бањалуке Милан Благојевић поручио је да питање земљишта и својинских односа на њему није дато БиХ њеним Уставом, који је прекршио Уставни суд БиХ одлуком којом се Републици Српској покушава оспорити власништво над шумама, што је назвао уставносудском отимачином.
Милан Благојевић - Фото: Глас Српске
Милан БлагојевићФото: Глас Српске

- Питање земљишта и својинских односа на њему, дакле, није Уставом БиХ дато у надлежност БиХ, па стога искључиво Република Српска има уставно право да својим законима уређује сва правна питања о свим врстама земљишта на њеној територији - истакао је Благојевић.

Благојевић је навео да оваква одлука Уставног суда БиХ представља једну у низу оних којима је прекршио Устав БиХ, претварајући себе у орган који доноси нове уставне норме, којих у Уставу нема.

- Тај устав ниједном својом одредбом не прописује да је БиХ титулар права својине на шумама и шумском земљишту, нити на пољопривредном и грађевинском земљишту. Умјесто тога, Устав БиХ само прописује шта су надлежности БиХ, међу којима нема ни слова о томе да би БиХ могла имати надлежност да уређује питање шумског земљишта и својине на њему - навео је Благојевић у колумни "Уставносудска отимачина" за Глас Српске.

Према његовим ријечима, све је у том погледу Устав БиХ прописао да је надлежност ентитета, и то кроз одредбу тог устава да све владине-државне функције које тим уставом нису изричито прописане као надлежности БиХ, јесу надлежности ентитета, а то значи Републике Српске.

Благојевић је навео да БиХ једино може имати својину на земљишту које је у јавним евиденцијама уписано као својина или са правом управљања на бившу СФРЈ и само о тим непокретностима БиХ може донијети закон.

Он је истакао да Уставни суд БиХ не само у овом него и у другим ранијим случајевима неуставно створи своју норму о наводној државној својини БиХ над свим земљиштем, какве норме нема у Уставу БиХ, па онда не суди по том уставу већ по својој својевољно створеној норми.

- А онда се, као и овај пут, позива на те своје раније одлуке, и суди на основу њих, а не на основу Устава БиХ - наводи Благојевић.

Благојевић сматра да је то злоупотреба судијске функције и истинска уставносудска отимачина, на штету уставности и владавине права, закључујући да се тиме и на овај начин систематски уништава Република Српска кроз неуставно одузимање њених уставних надлежности.