latinica  ћирилица
25/09/2021 |  15:49 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Додик: Србима нема живота на овим просторима без независне државе (ВИДЕО)

Ако Уставни суд БиХ каже да је пракса коју је сам створио основ за доношење рјешења, онда Срби немају шта да траже у таквој државној заједници, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, коментаришући одлуку овог суда о Закону о шумама Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је поручио да Србима нема живота на овим просторима ако не буду имали независну државу, а све што се дешава, између осталог, и одлуке Уставног суда БиХ показују да је то неопходно.

- Они могу да направе какву хоће праксу и то је све подвала Србима од ЕУ и Америке како треба да поштујемо Уставни суд и БиХ - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да је посао Уставног суда да се бави усаглашеношћу закона са Уставом БиХ, а не да одлучује о власништву.

Додик каже да је на сцени покушај отимања свега што је у надлежности Републике Српске, указавши да то траје годинама, те да Српска треба да одбаци све што јој је наметнуто и врати се на изворни Дејтонски споразум.

Он сматра да у првој фази Република Српска треба да одбаци све што је наметнуто од високог представника и Уставног суда БиХ, додајући да нигдје на свијету не постоји уставни суд који се бави проблематиком власништва и надлежностима.

- Република Српска ће у првој фази повући и поништити све, повућићемо нашу сагласност са раније датих споразума као што је споразум о војсци и индиректним порезима. У року од три, четири или пет мјесеци, то је мој приједлог и надам се да ће бити подржан, треба да формирамо нашу војску и изађемо из концепта који се зове Оружане снаге, забранимо Суду и Тужилаштву да дјелује на простору Српске и правосуђе ставимо у ингеренцију Парламента Српске - рекао је Додик.