latinica  ћирилица
25/09/2021 |  16:07 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Шеранић: Станивуковићеве непромишљене и неодговорне изјаве

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић апеловао је на грађане да не узимају у обзир непромишљене и неодговорне изјаве појединаца о томе како штети кисеоник који се користи низ година у здравственим установама и који само чини добро људима.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

Шеранић је упитао ко ће бити одговоран када пацијенти скину маске и не желе да се лијече, а љекари треба да их увјере да им је то нужна помоћ.

- Оваквим смишљеним спином омаловажена је и бачена под ноге медицинска струка и то зарад чега!? Зарад личне промоције и ставарања политичке хајке што је циљ онакве врсте наступа и замјене теза. У најмању руку то је неодговорно да не знајући уопште о чему говорите, ви сасвим слободно дајете оцјене о кисеонику који се користи за спас људских живота - истакао је Шеранић.

Он је нагласио да грађани могу сами да процијене колико су те тврдње градоначелника Бањалуке Драшка Становуковића злонамјерне и то не према њему, Влади Републике Српске, политици или странци, већ управо према грађанима чиме причињавају огромну штету самим пацијентима.

- Једна је ствар доводити у питање регистрацију дјелатности неке фирме, а потпуно друга да на основу пласирања непотпуних информација и убацивања чистих инсинуација доведете у заблуду стотине пацијената, који се можда у овом тренутку боре за живот, и чланова њихових породица. Бацити сумњу и панику и на тај начин директно угрозити здравље пацијената, као што је јуче урађено, у најмању руку је неозбиљно и непромишљено - истакао је Шеранић у изјави за Срну.

Он је нагласио да су се здравствени радници у болницама већ суочили са ситуацијом да морају породицама и пацијентима објашњавати да их лијече, а не да им чине нажао и да свој посао раде одговорно и професионално без престанка, посебно у посљедње скоро двије године.

- Надлежне установе и институције су већ дале све информације и објаснили да се за лијечење пацијената користи кисеоник који испуњава све норме. Молим грађане да, када се информишу о лијечењу, а терапија кисеоником јесте лијечење, то чине искључиво слушајући струку и само струку. Једино струка може о томе говорити и то се у јавном здравству не може доводити у питање - поручио је министар здравља Српске.

Када је ријеч о коришћењу кисеоника, нагласио је Шеранић, треба позвати људе којима је тај кисеоник био неопходан и пријеко потребан, који им је спасио животе.

- Ти људи најбоље знају колико им тај кисеоник помаже у ситуацијама када се боре за ваздух, а онај који није видио човјека како се бори за ваздух онда стварно не зна шта прича - закључио је Шеранић.

Станивуковић је јуче изјавио да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ-а "који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника".