latinica  ћирилица
25/09/2021 |  16:07 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Прањани: Обиљежено 77 година од операције "Халијард"

У Меморијалном центру на Галовића Пољу у Прањанима, обиљежено је 77 година од операције "Халијард", у којој су припадници Југословенске војске у отаџбини и локално становништво омогућили евакуацију око 500 савезничких авијатичара које су снаге нацистичке Њемачке обориле у Другом свјетском рату.
Прањани - Фото: РТС
ПрањаниФото: РТС

Обиљежавање је почело полагањем вијенаца уз емитовање химни САД и Србије, након чега је служено у цркви Вазнесења Господњег у Прањанима, а извршена је и додјела сертификата у Основној школи "Иво Андрић" у овом мјесту.

У оквиру церемоније откривен је споменик посвећен припадницима Војнообавештајне службе САД и српским савезницима, који су планирали и успјешно извели спасилачку мисију.

Обиљежавању је присуствовала потпредсједник Владе Србије Маја Гојковић, као изасланик предсједника Србије, те представник Амбасаде САД у Србији., те представници српске и америчке војске, амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри, представници Фондације Мисије "Халијард" и мјештани прањаског краја.

Операција "Халијард" је најуспјешнија спасилачке мисија у Другом свјетском рату. Почела је у марту 1944. године, када је командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Михаиловић наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мјештани Прањана и околних села.

Операција под називом "Ваздушни мост" сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.

Са импровизованих писта у Србији и БиХ, код Добоја, евакуисано је 500 савезничких авијатичара, од којих 417 Американаца.