latinica  ћирилица
25/09/2021 |  16:27 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

УКЦ документом демантује лажи: Исти кисеоник користи Европа и регион (ФОТО)

Кисеоник који се даје пацијентима у Универзитетском клиничком центру Републике Српске није штетан по здравље пацијената и у складу је са свим потребним прописима, исти је као кисеоник који се употребљава у свим болницама у региону и Европи, те пацијенти немају разлога за страх, саопштено је данас из УКЦ-а Српске.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се истиче да се откад постоји УКЦ Републике Српске користи исти кисеоник и да не стоје тврдње и инсинуације о његовој употреби у вријеме пандемије вируса корона.

- Тај кисеоник користи се у лијечењу апсолутно свих пацијената којима је, нажалост, понекад потребан. Када је УКЦ Републике Српске расписивао тендер, у складу са захтјеваном документацијом, добили смо рјешење од Агенције за лијекове БиХ да понуђач има рјешење да се бави прометом медицинског кисеоника чији је састав 99,5 одсто кисеоник. Сви наши пацијенти примају такав кисеоник и овдје је таквим кисеоником излијечено на хиљаде пацијената - наглашава се у саопштењу.

Сетификат који је из УКЦ-а достављен медијима

Из УКЦ-а Српске тврде да нема разлога за страх, да кисеоник који је у употреби у овој здравственој установи није и не може бити штетан по здравље пацијената.

- Напомињемо да је ширења лажи, неистина, страха и панике међу становништвом Бањалуке и цијеле Републике Српске, посебно међу пацијентима и њиховим породицама јако опасно. Упозоравамо све оне који, из само њима знаних разлога, покушавају да ни из чега стварају аферу, само доприносе још већем страху пацијената и породица за њихово здравље што увелико одмаже нашим љекарима и медицинском особљу у борби за њихово здравље - истичу из УКЦ-а.

У сврху заштите здравља свих становника како сада, тако и у будућности, из УКЦ-а напомињу да здравствени радници дају све од себе како би спасили сваки живот током пандемије, те да кисеоник игра велику улогу у томе јер је само данас око 200 људи у УКЦ-у на кисеоничној подршци.

- Апелујемо на све оне који не бирају ни цијену, ни средства, да постигну само њима познат циљ, да када за то користе здравље људи, размишљају о посљедицама. Љекари и медицинско особље УКЦ Републике Српске осуђују поступке који су против здравља грађана Српске - наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а додају да не желе да "учествују у евентуалном обрачуну произвођача и добављача кисеоника на овим просторима, а на чију страну су се појединци сврстали".

Подсјећамо, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић јуче је изјавио да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ-а "који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника".