latinica  ћирилица
25/09/2021 |  16:35 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

"Након представе" пред крагујевачком публиком (ФОТО)

Бањалучко студентско позориште представиће се вечерас на манифестацији "Дани Српске у Србији", на сцени Дома омладине "Славица Слаја Урошевић" у Крагујевцу са комадом "Након представе".
Позоришна представа „Након представе“ - Фото: РТРС
Позоришна представа „Након представе“Фото: РТРС

Аутор ове позоришне представе је књижевник Зоран Костић, истакнути српски пјесник и драмски писац.

У представи главну улогу руске глумице игра Надежда Костић којој је ово и дипломска представа на Академију умјетности Универзитета у Бањалуци. Режију комада потписује Јелена Трепетова Костић, позоришна и филмска глумица и професор глуме на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, која у представи игра и лик Старије госпође. У представи су ангажовани и професор Драгана Пурковић Мацан као сценограф, Јелена Стојчић као костимограф, професор Рената Агостини као аутор сценског покрета, Јованка Божовић Миловановић као аутор сценског говора и Наташа Кецман као лектор. Гласове ликовима инспицијента и портира у представи посуђују Радован Глоговац, Миро Павлић и Мирослав Синкић.

"Комад "Након представе"

Комад "Након представе" говори о разодру између Совјетског савеза и Југославије, крајем четрдесетих година прошлог вијека. Дубину тог раздора и трагичност комад осликава кроз односе поробљених и уништених породица и људи који су робијали у казаматима на Голом отоку, Билећи, Забели, у Митровици. Та тема је деценијама била табу и о њој се веома мало писало и причало, а оставила је дубоке посљедице на судбине бројних српских породица, кажњених због забрањене вјере и љубави преме Русији. Тема ове дуодраме је страдање жена у том политичком "цунамију".

"Након представе" је 97. премијера у историји Студентског позоришта и јединствена је по томе што у њој први пут учествује комплетна умјетничка породица Костић која је незаобилазни дио књижевности и позоришне историје Републике Српске.

Представништво Републике Српске у Србији сваке године организује ову манифестацију у жељи да грађанима Србије представи науку, културу и умјетност Републике Српске. Овогодишња манифестација има 13 програма у 11 градова у Србији – од Суботице до Ниша, од Кикинде до Краљева.