latinica  ћирилица
25/09/2021 |  17:11 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Спомен-храм у Горњој Јошаници свједочи о страшном злочину над српским цивилима (ВИДЕО)

У Горњој Јошаници код Фоче освештан је Спомен-храм Светих Ћирила и Методија. Подигнут је у мјесту гдје су прије 29 година припадници тзв. Армије БиХ, на Никољдан побили 56 цивила, међу којима је било жена, дјеце и стараца.
Фоча: Спомен храм у Горњој Јошаници - Фото: СРНА
Фоча: Спомен храм у Горњој ЈошанициФото: СРНА

Спомен-храм освештао је митрополит дабробосански Хризостом. Истакнуто је да је храм вјечни свједок страдања невиних Срба, које су некажњени злочинци звјерски поубијали.

Душанка Лаловић, свједок злочина у Горњој Јошаници, каже да и данас шаљу поруку Тужилаштву БиХ да потомци страдалих још увијек чекају овоземаљску правду за починиоце страшног злочина.

Радојка Филиповић, предсједница Скупштине Републичке организације погинулих и несталих бораца, каже да "правосуђе БиХ чини исти злочин зато што не процесуире предмете ратних злочина у којима су Срби жртве".

Међу 56 страдалих најмлађа жртва имала је двије и по, а најстарија 90 година. Свједочанства указују на селективну правду.

- Када су Срби у питању за изузетно мањи прекршај увијек су спремни да подигну оптужницу, а када су у питању Бошњаци онда те оптужнице иду споро и овог пута инсистирамо на томе да се приведу правди они коју су чинили злочине - истакао је Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

У приложнике за изградњу храма уписали су се и Срби из свих крајева свијета. Међу њима и једна Њемица. Подигнута је и гостопримница, а уређени су и прилазни путеви. Предстоји још посла.

- Дио пута је асфалтиран, а обећавам да ћемо убрзо асфалтирати и комплетну дионицу - рекао је Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча.

На Јошаничком сабору прочитано је и писмо подршке породицама српских жртава које је упутио Александар Ној, посланика савезног парламента Њемачке, који је најавио скору посјету и подршку у борби да се изборе за правду.