latinica  ћирилица
25/09/2021 |  19:19 | Аутор: sputniknews.com

Огромна војна опрема остала након повлачења у Авганистану

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров осудио је данас исхитрено повлачење НАТО и САД из Авганистана рекавши да је остављена велика количина војне опреме.
Сергеј Лавров (фото: srpskacafe.com) -
Сергеј Лавров (фото: srpskacafe.com)

Лавров је рекао да је повлачење из Авганистана урађено без претходне анализе посљедица због чега је огромна војна опрема остала у тој земљи.

- Морамо се увјерити да ово оружје неће бити кориштено за неконструктивне циљеве - нагласио је Лавров.

Он је истакао да САД нису сагледале посљедице остављања оружја у Авганистану, као и да привремена влада талибана не предстаља досљедно цјелокупно друштво у тој земљи у смислу етно-вјерских и политичких аспеката.

Према његовима ријечима, Русија ће подржати одлучност талибана да се бори против Исламске државе и других терористичких група.

Лавров је ово рекао на прес конференцији уочи његовог говора на 76. засједању Генералне скупштине УН. Он се раније састао са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом и генералним секретатом НАТО Јенсом Столтенбергом.

У Њујорку је у току засједање Генералне скупштине од 21. до 27. септембра а главне теме су глобална агенда, укључујући пандемију, климатске промјене, економски развој и безбједносне проблеме.

Засједање се одржава у мјешовитом формату, а неки лидери се обраћају путем видео линка.