latinica  ћирилица
25/09/2021 |  20:29 ⇒ 20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Митрополит Јоаникије: Патријарх донио благослов, мир и помирење (ВИДЕО)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије поздравио је вечерас у манастиру Ђурђеви ступови патријарха српског Порфирија и поручио да га благословени народ Епархије будмљинско-никшићке дочекује с радошћу и жељом да га загрли с љубављу и оданошћу.
Митрополит Јоаникије - Фото: Screenshot
Митрополит ЈоаникијеФото: Screenshot

- Ви наша светости настављате дјело Светог Саве да дате нови замах обнови ове Епископије и духовној и градитељској и свакој другој. Ви нам доносите и благослов и мир и помирење, јер вршите службу Божју која је служба помирења, прво да се измиримо са Богом, са својом савјешћу, а онда као печат свега - једни са другима - навео је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Све то, истакао је, "да бисмо превазишли подјеле, раздоре и расколе, да препознамо једни друге као браћу по Христу".

- Нека ваш долазак буде благословен и нека буде срећно и благословено устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија - поручио је митрополит Јоаникије и позвао патријарха Порфирија да благослови присутне.

Пожељевши патријарху добродошлицу, митрополит Јоаникије је рекао и да патријарх у име Христово води цијели српскии православни народ и све народе у јурисдикцији Српске православне цркве.

- Ви идете стопама Христовим и стопама вашег претходника Светог Саве, првог српског архиепископа, који је овдје (у манастиру Ђурђеви ступови) прије пуних осам вијекова устоличио првог епископа будмљанског - рекао је, између осталог митрополит Јоаникије.

Он је опширно говорио о историјату манастира Ђурђеви ступови и поручио да је "ова светиња и народ који се око ње окупљао чувао вјеру и огањ, живе православне исконске хришћанске вјере".

Рекао је и да је након периода "комунистичког безбожја", патријарх Павле на иницијативу митрополита Амфилохија благословио обнову ове Епископије прије 20 година.

- И, ево, као што видите она је обновљена и обједињена око светиње и око других светиња и показала да је остала вјерна Христу Богу и Светом Сави и својим светињама у свим најтежим временима - навео је митрополит.