latinica  ћирилица
25/09/2021 |  21:22 ⇒ 26/09/2021 | 13:37 | Аутор: СРНА

Цвијановић: НСРС најпозваније мјесто гдје се штите надлежности Српске (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Народна скупштина најпозваније мјесто у којем треба да штити Српска, њене надлежности и да се успротиви измјени Дејтонског споразума.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Предсједница Српске је подсјетила да су високи представници годинама извртали Дејтон, наметали одређена рјешења, доносили законе, наметали измјене Устава односно уставног система у оквиру БиХ, превасходно интервенисали према енитетима и Републици Српској.

Она је рекла да су том праксом, измјенама Устава на начин који није процедуралан, почели да се баве у оквиру Уставног суда, па је и логично размишљати да је неопходно имати институционалан одговор.

Предсједница Цвијановић сматра да је Народна скупштина најпозванија институција у којој сједе директно изабрани представници народа и најпримјереније мјесто у којем може да се дебатује о свим стварима, али и доносе адекватне одлуке.

- У крајњем случају то је мјесто у којем ми треба да заштитимо себе, своје надлежности, кажемо своје мишљење, ставове и коначно успротивимо се ревизији Дејтона, његовој измјени на начин како се дешавала узурпирањем овлаштења од стране високих представника, а потом искривљеном праксом Уставног суда БиХ - истакла је предсједница.

Она је напоменула да у том суду сједе три стране судије и да су заједно са бошњачким судијама учинили гласачки блок и много година доносили одређена рјешења која погодоју бошњачкој политици.

Према њеним ријечима, веома је чудно, неодговарајуће и за сваку осуду да постоји институција која треба да штити уставност, а она у суштини мијења уставна рјешења.