latinica  ћирилица
26/09/2021 |  08:47 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

Јарилова: Љубав између Срба и Руса је јака и запад не може да их раздвоји

Замјеник министра културе Русије Олга Јарилова је рекла да је љубав између Срба и Руса јака и Запад не може да удаљи једне од других.
Олга Јарилова - Фото: Novosti.rs
Олга ЈариловаФото: Novosti.rs

Јарилова је указала на то да се не смије дозволити да млада покољења не знају заједничку братску историју већ, како је истакла, од ране младости морају да уче своју историју и знају ко су им у прошлости били пријатељи и савезници.

- Култура је најбољи начин да се васпитавају младе генерације, да знају за вијековне везе Руса и Срба - рекла је Јарилова за "Вечерње новости".

Она је навела да Русија и Србија морају још боље сарађивати у организовању културних манифестација, јер што буде више историјских изложби и гостовања најбољих ансамбала јачаће и везе између два народа.

На питање могу ли приче Запада о такозваном "малигном утицају Русије и Кине на Балкан" да утичу на младе да стекну погрешђан утисак о правим пријатељима и савезницима, Јарилова је оцијенила да Србија и Русија морају васпитавати и образовати дјецу и студенте.

На питање да ли ће, осим бисте Александра Невског у Београду, која ускоро стиће као поклон Санкт Петербурга, бити сличних поклона и за мање градове у Србији, она је рекла да ће Русија водити рачуна о томе, јер се не смије концентрисати на манифестације само у главним градовима.

Јарилова је рекла да спаја руске регионе са Србијом како би је Руси боље упознали, али исто тако жели да Срби посјећују не само Москву и Санкт Петербург, него и друге крајеве Русије.

Што се тиче планова за сарадњу у области културе, Јарилова је рекла да постоји жеља да се идуће године организује што више изложби и прошири сарадња позоришта.

Јарилова је предводила делегацију Русија која је протеклих дана у Београду присуствовала "Данима духовне културе Русије у Србији", током које је обиљежено и 145 година од почетка српско-турског рата и доласка руских добровољаца у Србију.