latinica  ћирилица
26/09/2021 |  11:21 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

У манастиру Ђурђеви ступови устоличен владика Методије (ВИДЕО)

У манастиру Ђурђеви ступови у Црној Гори устоличен је епископ будимљанско-никшићки Методије.
Устоличење владике Методија у Ђурђевим Ступовима (Фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Устоличење владике Методија у Ђурђевим Ступовима (Фото: rs-lat.sputniknews.com)

Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводио је патријарх српски Порфирије.

- Владико Методије уводим вас у чин епископа будимљанско-никшићког. Постајете епископ ове епархије. Многи ће очекивати од вас, али ви ћете знати да је Христос почетак и крај. Ви ћете знати дати живи одговор, који ће бити најспасоноснији - рекао је патријах Порфирије.

Српски патријарх је и овом приликом указао на обмане да Црква има претензије у односу на неке територије, да угрожава нечији ауторитет, да се бори за власт од овога света или да има било какве сличне тежње.

- Ти који то говоре обмањују народ. Нас заварати не могу, јер ми смо сабрани око светиње Светога Георгија, али многа наша браћа, наши сродници, у којима још није проклијало аутентично семе вјере, бивају завођени. У односу на њих, проговорићу опет - дух литија је показао какав треба да буде наш став. Нека буде ко шта хоће, нека се осећа да припада ком хоће народу, ма колико понекад ми мислили другачије - рекао је патријах Порфирије.

Владика  Методије је навео да је његова света дужност да продужи свето и свијетло дјело својих претходника, проповиједајући исту вјеру и водећи људе ка спознаји Бога и живота у пуноћи.

Он је у бесједи позвао на јединство истакавши да људи, градећи мир у себи, граде га и око себе.

- Сви смо подједнако потребни, сви смо заједно и једно, сви смо дио плана Божијег и дјеца Божија и сви смо призвани да врлинама и причешћем тијела и крви Христове непрестано узрастамо - нагласио је владика, кога је данас устоличио Његова светост патријарх српски Порфирије.

Епископ је заблагодарио прво Богу за његов дар и овај Божији дан, као и патријарху српском из чијих руку прима архијерејски жезал, као симбол духовне власти у управљању повјерене му Епархије будимљанско-никшићке.