latinica  ћирилица
26/09/2021 |  12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Кабул: Галопирајући раст цијена

Након неизвјесности и хаоса током првих дана талибанског освајања Авганистана, наступио је период несташица које су постале нова свакодневна реалност на коју се привикавају грађани главног града Кабула.

У првом плану су проблеми са снабдијевањем животним намирницама, водом и лијековима, кажу житељи Кабула, преноси ТАС.

Иако је саобраћај у Кабулу интензиван, возачи се жале да једва успијевају да прикупе новац за скупо гориво.

- Цијена бензина је галопирајуће порасла чак за 20 до 40 одсто у односу на почетак августа. У Кабулу влада нестабилност и свакодневно имамо редове на свим малопродајним мјестима - изјавио је у разговору са дописником агенције ТАС један житељ главног града.

Цијене хране су у сталном порасту јер се у значајној мјери увози из Ирана и Пакистана, а пад вриједности националне валуте утиче на куповну моћ и опште расположење потрошача и привредника.

- Цијена брашна је порасла за 30 одсто, поврћа чак за 50 одсто и тешко је пронаћи одређене намирнице и преко потребне лијекове - жале се становници Кабула.

Ограничење за подизање готовине на максималних 20.000 авганија недјељно (200 америчких долара), доводи до компликација, а ствар додатно отежава ограничење на новчане трансфере и трансакције из иностранства.