latinica  ћирилица
26/09/2021 |  12:41 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Црква нема амбицију да замијени било коју партију

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Беранама да је Црква цјелина, да нема амбиције да замијени било коју политичку партију, али и да овај свијет без Цркве не постоји.
Беране - патријарх Порфирије - Фото: СРНА
Беране - патријарх ПорфиријеФото: СРНА

Српски патријарх, који је данас устоличио епископа будимљанско-никшићког Методија, рекао је да Црква није од овога свијета, али јесте у овом свијету који не постоји без Цркве, односно нема смисла.

Према његовим ријечима, Црква није ту да би заузимала ову или ону страну, јер је цјелина, а онима којима смета хтјели би или да је прогласе оним што она није или да је прикажу другачијом него што јесте, некада би хтјели да је увуку у своје земаљско блато.

Његова светост је нагласио да постоје они који не разумију шта је Црква, да она нема амбиције, јер ако има издаје себе, ако има онда није Христова.

Патријарх Порфирије је навео да црква нема амбиције да замијени било коју политичку странку, да буде такмац у стварању граница од овог свијета.

Патријарх је навео да је епископ Методије духовно стасавао уз митрополита Амфилохија, а да се образовао и ван Црне Горе.

Након патријарховог обраћања, прочитана је одлука Сабора СПЦ о постављању владике Методија за епсископа будимљанско-никшићког.

Устоличењу су присуствовали премијер Здравко Кривокапић, министри Весна Братић, Милојко Спајић, Александар Стијовић, Ратко Митровић, лидер Демократског фронта Андрија Мандић и функционери ДФ-а, Демократа, као и предсједници неких општина.

Испред манастира Ђурђеви ступови је и велики број вјерника, који су развили српску тробојку дугу више од 400 метара.

Патријарх Порфирије јуче је у Беранама присуствовао вечерњој служби испред манастира Ђурђеви ступови.