latinica  ћирилица
26/09/2021 |  13:14 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Ашкраба: Болница "Србија" до сада није имала никаквих проблема са кисеоником

Болница "Србија" у Источном Сарајеву до сада није имала никаквих проблема са кисеоником, а пацијенти који су га користили нису имали промјене, изјавио је шеф Службе за анестезију ове здравствене установе Бранко Ашкраба.
Источно Сарајево: Болница Србија - Фото: РТРС
Источно Сарајево: Болница СрбијаФото: РТРС

Ашкраба, који је специјалиста анестезиолог и реаниматолог, истакао је да су све вријеме били снабдјевени кисеоником којег су имали у довољним количинама за пацијенте.

- Што се тиче кисеоника који су користили наши пацијенти, нисмо имали неке промјене. Сви пацијенти били су збринути и адекватно, у зависности од клиничког стања, одговарали на терапију - објаснио је Ашкраба.

Он је на значај кисеоника у вријеме пандемије вируса корона, јер се користи као једна од основних терапија за ове пацијенте који су инсуфицијентни са плућима.

- Ми тренутно имамо централну кисикану која снабдијева болницу и користимо боце за транспорт за пацијенте који не могу без кисеоничке потпоре. У кисикани имамо велики резервоар кисика, који има велики капацитет и снабдијева читаву болницу кисеоником - рекао је Ашкраба.

Он је напоменуо да је кисеоник разведен по собама, те у интензивним његама и амбулантама тако да пацијент гдје год да се налази има могућност прикључка на кисеоничку терапију.

- Нисмо имали проблема нити са боцама за транспорт. Углавном је функционисало све и када пацијенте прикључимо на кисеоник параметри које мјеримо попут сатурације су се поправљали - рекао је шеф Службе за анестезију болница "Србија".

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је прије два дана да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ-а "који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника".

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске јуче је саопштено да кисеоник који се даје пацијентима у УКЦ-у у Бањалуци није штетан по здравље пацијената, исти је као кисеоник који се употребљава у свим болницама у региону и Европи и пацијенти немају разлога за страх.