latinica  ћирилица
26/09/2021 |  14:42 | Аутор: СРНА

Вучић: Међународна заједница "громогласно" ћути на приштинске оклопњаке

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је у разговору са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да међународна заједница "громогласно" ћути на окупацију сјевера Косова и Метохије оклопним возилима из Приштине, а изненада је забринута због српских хеликоптера и авиона на територији Србије.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је у телефонском разговору са Столтенбергом нагласио да седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима сјевера Косова и Метохије које спроводи Приштина и сви ћуте, а изненада су забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, сапштено је из прес службе предсједника Србије.

- Јер, ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им /премијер самопроглашеног Косова Аљбин/ Курти или неко из међународне заједнице то не одобри - навео је Вучић.

У саопштењу се наводи да је Вучић разговарао са Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на сјеверу Косова и Метохије.

Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244 УН, нити је на било који начин угрозила очување мира.

Он је наглаисо да Србија поштује све међународне споразуме које је потписала.

- Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али и даље пита кад креће формирање Заједница српских општина /ЗСО/ и када ће Куртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Косова и Метохије - рекао је Вучић.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила, данас, јуче или било када?

Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту, због неопходности очувања мира и стабилности у цијелом региону.