latinica  ћирилица
26/09/2021 |  15:47 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

Трифковић: Оксигена терапија спасила многе животе

Оксигена терапија која се користи у бијељинској, али и у свим болницама у Републици Српској спасила је многе животе и било каква негативна прича о томе не стоји, изјавила је начелница Пулмолошког одјељења Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини Слађана Трифковић.
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото:јзусветиврачеви) -
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото:јзусветиврачеви)

Трифковићева је истакла да оксигена терапија ни у ком случају није узрок лошијег здравственог стања и да пацијенти у бијељинској болници никада нису имали било какав проблем.

Према њеним ријечима, оксигена терапија је само помагала, опоравило се више од 90 одсто пацијената који су били на оксигеној терапији у овој здравственој установи.

- Дешавале су се компликације, погоршања здравственог стања, летални исходи, али то су све били облици болести у смислу тешке пнеумоније, тромбоза коју узрокују разне друге болести - додала је Трифковићева.

Она је додала да је у Болници "Свети Врачеви" највећи број пацијената до сада излијечен захваљујући, између осталог, оксигеној терапији, као дијелу терапије.

Трифковићева је напоменула да прате и пацијенте који долазе на контроле у постковид периоду, до шест мјесеци, некада и дуже, а углавном се опорављају и немају никаквих посљедица у вези са терапијом.

Када је ријеч о пацијентима хоспитализованим у ковид болницу, Трифковићева је навела да су углавном са тежим клиничким сликама од којих је око 90 одсто на терапији, а 16 има кисеоничку подршку, односно оксигену терапију у високим дозама.

Она је поновила да не постоји ниједна информација из бијељинске Болнице, нити било које у Републици Српској да је неко имао проблем у вези са оксигеном терапијом.

- Мислим да би, прије свега, пажњу требало скретати на лоше епидемиолошко стање, а прича о оксигеној терапији која је лоша заиста не стоји - рекла је Трифковићева и додала да се кисеоник у свим болницама Републике Српске набавља из истог извора.

Она је указала да се епидемиолошка ситуација погоршава, како у окружењу, тако и у Бијељини, те навела да се у ковид болници тренутно налази 80 пацијената, те да је у посљедњих 48 часова на болничко лијечење примљен 21 пацијент, док је у посљедњих десетак дана готово двоструко увећан број пацијената.

- Пуно је већи број заражених пацијената који се лијече амбулантно што исто указује на погоршање епидемиолошке ситуације - рекла је Трифковићева, апелујући да се поштују епидемиолошке мјере.