latinica  ћирилица
26/09/2021 |  15:57 | Аутор: СРНА

Милуновић и Тепавчевићева у Поликастру обиљежили пробој Солунског фронта

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић положили су вијенце у Поликастру у Грчкој, поводом обиљежавања 103 године од пробоја Солунског фронта.
Милуновић и Тепавчевић у Грчкој - Фото: СРНА
Милуновић и Тепавчевић у ГрчкојФото: СРНА

Милуновић је истакао значај овог историјског догађаја који и ове године Српска обиљежава заједно са Србијом.

Он је подсјетио да је пробој Солунског фронта једна од највећих српских побједа у историји, уз напомену да је у њој учествовало 15.000 српских добровољаца са подручја бивше БиХ.

Истакао је њихову огромну жртву јер су тада Срби изгубили готово трећину становништва.

Тепавчевићева је нагласила да је пробој Солунског фронта, 15. септембра 1918. године, један је од најзначајнијих датума из савремене историје српског народа и један од највећих успјеха српске војске у Великом рату.

Она је додала да тај догађај, Србија, заједно са Републиком Српском, од ове године обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

- Сваки септембар, код свих нас призове снажне емоције и историјска сјећања на пробој Солунског фронта далеке 1918. године. То је оно што спаја Србе, Грке и све народе чије су војске биле силе побједнице у Великом рату - рекла је Тепавчевићева, која је предводила државну комеморативну свечаност.

Она је истакла да се Србија са поносом сјећа велике епохе у којој је са савезницима извојевала значајну победу - пробој Солунског фронта, која је била вјесник слободе и на том јунаштву захвалне су данашње генерације.

- Славна и херојска дјела наших предака симбол су слободе, јунаштва и савезништва и путоказ садашњим и будућим генерацијама да цијене мир, слободу и просперитет. То су идеали који треба да нас све воде напријед и на којима треба да почива свако друштво и држава - истакла је Тепавчевићева.

Вијенци су положени на српском дијелу заједничког Споменика силама савезницама у Великом рату и на Спомен-бисту предсједнику српске владе за вријеме Првог свјетског рата /Великог рата/ Николи Пашићу, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Пошту су одали и вијенце положили и представници Генегалног конзулата Србије у Солуну, делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Грчке, представници сила савезника у Великом рату, представници удружења опредијељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.