latinica  ћирилица
26/09/2021 |  17:44 | Аутор: sputniknews.com

"Путин је спреман"

Владимир Путин спреман је да се састане са Владимиром Зеленским, али камен спотицања је неспремност Кијева да реализује Минске споразуме.
Владимир Путин (@KremlinRussia) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (@KremlinRussia)Фото: Тwitter

То је данас изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како је додао Песков, сукоб у Донбасу је унутрашњи украјински. Он се може ријешити само ако Украјинци почну међусобно да разговарају.

- Предсједник Руске Федерације је, како се каже, спреман већ јуче. А какав имамо камен спотицања? Налазимо се у ситуацији да је рад на реализацији Минског пакета мјера зашао у ћорсокак. Украјина не жели да испуњава Минске споразуме, Украјина жели да замијени Минске споразуме нечим другим, не наводећи то својим ријечима - рекао је Песков.

Како је навео, рад на реализацији Минских споразума је у безизлазној ситуацији. При томе се ради на покушајима да се реактивира овај процес на нивоу министара и политичких савјетника.

Песков је такође истакао да Путина не вријеђају примједбе личне природе које му упућују представници украјинских власти.

- Напротив, то може само изазвати жаљење. Јер, наравно, здрава логика диктира потребу за контактима између двојице предсједника. Али реалност говори да су ти контакти тешко могући све док се наставља ова позиција Кијева - додао је портпарол Кремља.

Песков је 23. септембра изјавио да ће се састанак Зеленског и Путина одржати када шефови држава утврде коначан дневни ред.

Зеленски је у априлу позвао Путина да се састану "било гдје" у Донбасу.

Према његовим ријечима, различити погледи Кијева и Москве на прошлост и будућност не могу се посматрати као проблем, већ као могућност.

Путин је касније одговорио да ако његов украјински колега намјерава да покрене тему Донбаса, онда би прво требало да успостави контакте са руководством самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике, а не да преговара са трећим земљама које нису стране у унутрашњем украјинском сукобу.

Истовремено, Москва је увијек отворена за разговоре о односима Руске Федерације и Украјине, нагласио је руски лидер.