latinica  ћирилица
26/09/2021 |  18:36 ⇒ 22:47 | Аутор: Агенције

Њемачка: Воде Социјалдемократе испред конзервативаца

Социјалдемократе на челу са Олафом Шолцем воде на парламентарним изборима у Њемачкој са 26 одсто, показују прве излазне анкете канала ЗДФ након затварања бирачких мјеста.

Партија њемачких конзервативаца (Хришћанско-демократска унија/Хришћанско-социјална унија) на челу са Армином Лашетом нашла се на другом мјесту са 24 одсто гласова.

Партија Зелених на челу са Аналеном Бербок заузела је треће мјесто са 14,5 одсто гласова.

Алтернатива за Њемачку се нашла на четвртом мјесту са 11 одсто, док је Љевица пета са 5 одсто гласова.

Армин Лашет је рекао је да његова странка не може бити задовољна резултатима избора за Бундестаг, али ће он учинити све што је могуће да изграду владу предвођену конзервативцима.

- Не можемо бити задовољни резултатима избора - рекао је Лашет новинарима након првих пројектованих резултата према којима ЦДУ има малу предност у односу на социјалдемократе /СПД/.

Он је рекао да је Нијемцима потребна будућа коалиција која модернизује државу.

- Ово ће можда бити први пут да ћемо имати владу са три партнера - рекао је он.

Према прелиминарним резултатима објављеним на државној телевизији након затварања биралишта, СПД има између 24,9 и 25,8 одсто освојених гласова, а Хришћанско-демократска унија /ЦДУ/ између 24,2 одсто и 24,7 одсто.

Олаф Шолц, кандидат социјалдемократа за новог канцелара, рекао је да мала предност његове странке показује да њемачки гласачи желе да он буде нови канцелар.

Он је додао да је "одушевљен резултатима" које је описао као "велики успјех".

- Грађани су гласали за нас, јер желе промјене - поручио је он.

Избори за Бундестаг одржани су данас на око 60.000 бирачких мјеста у цијелој земљи, а право гласа је имало више од 60 милиона бирача.