latinica  ћирилица
27/09/2021 |  08:01 ⇒ 08:06 | Аутор: СРНА

Фирме из Српске плаћају чланарину, а на сајту коморе нема ћирилице

Привредници из Српске траже да на сајту Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ, којој плаћају чланарину, буде заступљено и ћирилично писмо, односно српски језик, што сада није случај.
Спољнотрговинска комора БиХ - Фото: илустрација
Спољнотрговинска комора БиХФото: илустрација

Сајт има своју латиничну и енглеску верзију, а ћирилицу је могуће наћи тек на једном мјесту на насловној страници - у лијевом горњем углу, гдје је двојезично написано "Вањскотрговинска комора Босне и Херцеговине" на латиници, односно "Спољнотрговинска комора Босне и Херцеговине" на ћирилици.

Дејан Мијић, директор бањалучког "Аутопревоза" и предсједник Удружења за међународни превоз путника БиХ при СТК БиХ, сматра да је оваква пракса неприхватљива, јер, према његовом мишљењу, на сајту Коморе подједнако треба да буду заступљени језици свих народа у БиХ, као и оба писма.

- Сматрам да је потребно задржати равноправност. Нема разлога да таква озбиљна институција, која представља све привреднике у БиХ, не користи сва три службена језика - навео је у изјави за "Независне новине" Мијић, те додао да све фирме које су регистроване у БиХ на основу свог промета плаћају чланарину СТК.

Предраг Зорић, генерални директор компаније "Колектор ЦЦЛ" Лакташи, који је и члан Скупштине СТК БиХ, истиче да је у питању заједнички орган који треба да сва три језика третира исто.

- Апсолутно је јасан став. Када имамо потпуну равноправност језика на читавој територији БиХ, не видим зашто то не би био случај у институцији која представља сва три народа односно оба ентитета - рекао је Зорић.

Он сматра да српски народ има право да се и њихов језик, односно писмо, нађу на сајту СТК те додаје да нема осјећај да неко из СТК БиХ тежи томе да овај сајт нема ћирилицу.

- То већ неко вријеме тако егзистира, али се може промијенити. То, међутим, није највећи проблем. Постоји можда низ других ствари које бих ја предложио - рекао је Зорић.

С друге стране, из СТК БиХ напомињу да су они самостална, неполитичка, невладина, непрофитна асоцијација привреде, која има своје изворно чланство и своје изворе финансирања.

У СТК истичу да Комора није институција власти на нивоу БиХ, у смислу Закона о институцијама власти, као и да се на њу не односи, како су у свом одговору навели, упутство о изради и одржавању службених интернет страница институција БиХ.

Притом додају да им је законом остављена апсолутна самосталност у раду, јер све своје активности финансирају самостално.

У овој институцији додају да радници СТК БиХ нису државни службеници, те да је основна сврха њеног постојања заступање интереса привредних субјеката.

- Спољнотрговинска комора БиХ свакако поштује и у свакодневној комуникацији кроз све службене комуникацијске канале користи службене језике и писма народа у БиХ. Свакако да ћемо и даље поштовати све наведено, у складу с интересима наших чланица, те настојати успоставити и ћириличну верзију веб-странице Коморе - тврде из СТК БиХ у изјави за "Независне новине".