latinica  ћирилица
27/09/2021 |  09:02 ⇒ 09:03 | Аутор: РТС

Ђерлек: Чека се финална одлука о ковид пропусницама

Државни секретар Министарства здравља Србије Мирсад Ђерлек каже за РТС да се разговара о ковид пропусницама, да су оне "на столу" и да се чека финална одлука.
Мирсад Ђерлек - Фото: ТАНЈУГ
Мирсад ЂерлекФото: ТАНЈУГ

- Финална одлука није одобрење Кризног штаба већ се бира најбољи модел шта ће обухватити ковид пропуснице, да ли само оне три ствари - барови, кафићи и ноћни клубови или још нешто додатно. Поента је да се одабере оно што ће најбоље утицати на успостављање контроле над епидемијом - истакао је Ђерлек гостујући у Дневнику РТС-а.

Навео је да Србија прати Европу када је о томе ријеч, истичући да је Србија самостална демократска земља, која доноси своје одлуке.

- Узећемо само оно што је квалитетно и у складу са нашим Уставом. Надам се да ћемо донијети најбоље рјешење које ће бити најквалитетније за наше грађане - истакао је државни секретар Министарства здравља.

Додао је да су епидемијске мјере биле број један у борби против вируса короне до појаве вакцине, али да се сада, каже, морају бавити повећањем броја вакцинисаних "јер имамо најјаче оружје у борби против ковида, а то је вакцина".

- Тренутно имамо око 3.035.000 датих првих доза, што се тиче треће око 502.000, што значи да ипак имамо помак, далеко је то од оног што желимо и колективног имунитета, али је битно да се крећемо напријед и да не стагнирамо и то ће бити од користи. Мораћемо даље да се боримо јер не можемо чекати зиму, а тога се струка највише и боји - да не доће до судара ковида и грипа - напомиње Ђерлек.

Према његовим ријечима, најмање вакцинисаних и даље је у Тутину, Новом Пазару, Лајковцу и другим мањим срединама у Србији.

Када је ријеч о броју вакцинисаних младих, Ђерлек каже да је тачно да се број вакцинисаних полако повећава али да је далеко од жељеног.

- Број радно способних вакцинисаних  такође се повећава , али и то је недовољно. Све оно што се дешава у посљедњим данима, пет младих који су умрли у Батајници, трудница у Нишу, мислим да су то довољни разлози да схватимо да делта сој доказује суровост и да сами треба да донесемо одлуку о вакцини и да не дозволимо да делта тако лако односи животе - навео је Ђерлек.

Истиче да два елемента одлучују о спасавању живота – одлазак у болницу и качење на респиратор.

- Та истраживања су показала да су скоро 80 одсто хоспитализованих невакцинисани и број људи који одлази у интензивну његу и завршава на респиратор је однос два на према 33, у процентима је 95 одсто на респитарима су невакцинисани, то је довољан разлог да мормао да се вакцинишемо - каже Ђерлек.