latinica  ћирилица
27/09/2021 |  12:02 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије: Крст у темељу наше вјере

Манастир Часног крста у Сувом Пољу код Бијељине обиљежио је данас крсну славу Крстовдан, а Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.
Епископ зворничко-тузлански Фотије - Фото: СРНА
Епископ зворничко-тузлански ФотијеФото: СРНА

Након литургије, око манастира је прошла литија.

Владика Фотије у бесједи након литургије поручио да људи треба да буду садјелатници и трудбеници у винограду Господњем да граде светиње да би оне подизале душу народа.

- Много мудрих људи је рекло - "Подижући светиње, подижемо сами себе". А ова светиња је врло ријетка јер је посвећена Часном крсту, а крст је у темељу наше вјере, нашег подвига и спасења. Без крста нема спасења - рекао је владика Фотије.

Епископ зворничко-тузлански истакао је да овај манастир подсјећа да без страдања нема Васкрсења.

- Кад прелистамо нашу српску историју од Косова до данас, без страдања нема Васкрсења. Наши манастири су духовни центри који сабирају наш народ у ово вријеме духовне глади кад многи иду лажним пророцима, лажним учитељима који не доносе истину, нити философију крста и Васкрсења и то није хришћанство и наше православље јер је наше православље подвижничко - нагласио је епископ Фотије.

Владика Фотије је напоменуо да је пут који води ка манастиру Часног крста у Сувом Пољу изграђен, захваљујући начелнику Угљевика Васлију Перићу и покојном градоначелнику Бијељине Мићи Мићићу.

Начелник Угљевика Василије Перић присуствовао је манастирској слави и честитао данашњи празник монаштву, свештенству и вјерницима.

- Важно је да смо заједно са Црквом, јер градећи манастире и светиње, градимо нашу душу и вјеру, а захваљујући нашим светињама опстали смо на овом простору вијековима уназад - рекао је Перић.

Он је најавио даљу подршку Српској православној цркви и градњи светиња у овом крају.