latinica  ћирилица
27/09/2021 |  13:47 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Јосиповић: Станивуковићеве изјаве опасне и неетичне

Зоран Јосиповић, бивши службеник Агенције за лијекове БиХ огласио се поводом актуелних дешавања везаних за медицински гас. Истакао је за да је изјава градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића потпуно неоснована и мораће, како каже, позвати на одговорност оне који су га потпуно погрешно насавјетовали, а он након тога, без стручне провјере, узнемирио јавност и учинио подривање повјерења грађана у здравствени систем Српске.
Болница - Фото: РТРС
БолницаФото: РТРС

То је, сматра Јоспиповић, изузетно опасно и крајње неетично, у условима коришћења медицинског гаса у терапији лијечења посљедица пандемије вируса корона.

- Овом приликом желим због непотребне узнемирености грађана Републике Српске, који ме како каже питају да ли могу примити кисеоник у УКЦ Републике Српске истаћи битне стручне чињенице и прописе и отклонити сумње са стручне и законске стране. Особа сам која је писала и имплементирала све важеће прописе о лијековима на нивоу БиХ, као дугогодишњи службеник Агенције за лијекове - навео је Јосиповић у изјави за АТВ.

Он истиче да је изјава градоначелника Станивуковића, којом је довео у питање квалитет медицинског гаса компаније СОЛ из Италије, којег дистрибуира у БиХ ТГТ д.о.о. из Трн-а, а коју заснива на "контроли квалитета прве серије лијека-медицинског гаса и на контроли сваке увезене серије лијека - медицинског гаса која није учињена", говори о незнању или намјерном незнању.

- У Агенцији за лијекове БиХ као надлежној институцији за контролу квалитета серије увезеног медицинског гаса, ова контрола уопште не врши у пракси, јер Контролна лабораторија Агенције за лијекове нема лабораторијску опрему за контролу квалитета медицинских гасова, те прихвата сертификат о квалитету серије издат од лабораторије произвођача лијекова-медицинских гасова (у овом случају сертификат од компаније СОЛ, која има много строжије стандарде квалитета и контроле него било која БиХ лабораторија), што говори о којем степену свјесне или несвјесне манипулације јавности се ради - нагласио је Јосиповић.

Наглашава да се, у редовном пословању Агенције за лијекове БиХ ради само лабораторијска контрола прве серије лијека након регистрације лијека а сваку увезену серију контролише само административном, визуелном контролом паковања лијека без лабораторијске контроле.

- Изјава Станивуковића да "ТГТ нема дозволу за унутрашњи промет лијекова" говори поново о великим размјерама незнања или неинформисаности, јер ниједна компанија која дистрибуира или производи медицински гас у БиХ није уписана у регистар велепрометника лијекова. Нити као прометници у унутрашњем промету, нити као увозници и прометници лијекова-медицинских гасова, па чак ни највећи дистрибутер медицинских гасова у БиХ, компанија Месер, није уписана. Увид у регистар велепрометника сви грађани имају на wеб страници Агенције за лијекове - навео је Јосиповић.

Сматра да, колико је доведена у заблуду јавност нетачним информацијама, не знају ни да се овакви прометници не уписују у тај регистар велепрометника.

- Уписују се у регистар произвођача лијекова, медицинских гасова јер се медицински гас након допремања цистернама у круг дистрибутера, пуни у металне боце са кисеоником за потребе болница, што се у складу са чланом 2 тачка рр Закона о лијековима сматра производњом и самим тим као произвођачи прометују лијекове – медицинске гасове ка болницама, а не као велепрометници - рекао је Јосиповић.

Навео је да највеће свјетске компаније као што су Месер и СОЛ (кога заступа ТГТ из Трна, који има дозволу Агенције за лијекове за стављање у промет медицинског гаса компаније СОЛ из Италије у БиХ) имају несумњив квалитет медицинских гасова и издају редовно сертификате о квалитету гаса и никада не мијешају технички и медицински гас у својој испоруци, те широм европе и свијета нема примједби на њихов квалитет.

- Спорно је и добити закониту дозволу за производњу медицинских гасова у БиХ, јер се у Агенцији за лијекове БиХ поступа по Правилнику о производњи лијекова из 2014. године који је усвојио министар цивилних послова БиХ, Агенцијом од 2016. године руководи директор из ПДП-а, који је покушао измјенити наведени правилник смислу посебних услова за медицинске гасове, али исти никада нису прихваћени од Министарства цивилних послова. Затим 2018. године, на приједлог директора, Стручни савјет Агенције усваја Правилник о добрим произвођачким праксама за медицинске гасове, у којем нелегално осим добрих пракси регулишу услове за добијање дозволе за производњу медицинских гасова, тиме узурпирају надлежност министра цивилних послова из члана 59. став 8. Закона о лијековима и доносе Правилник као ненадлежни, са једним насловом а другим садржајем о чему је дао мишљење и Секретаријат за законодавство Републике Српске -Закључио је Јосиповић.