latinica  ћирилица
27/09/2021 |  15:19 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Милиновић: Биће и жалосно и смијешно када грађани виде да се није догодио "медијски мрак"

Директор Регулаторне агнеције за комуникације БиХ Драшко Милиновић изјавио је Срни да се гашењем аналогних предајника не гаси програм нити једне телевизије, већ оне настављају да емитују путем других напреднијих технологија које су свима доступне и програми тих телевизија су и даље видљиви, грађани их гледају.
Драшко Милиновић - Фото: РТРС
Драшко МилиновићФото: РТРС

 - То је цијела и веома једноставна истина - истакао је Милиновић и појаснио да се телевизијски програм не емитује више путем аналогне технологије, већ посредством дигиталних платформи, како кабловских оператера који покривају 85 одсто територије БиХ, тако и путем сателита којима је покривено 100 одсто територије БиХ.

На питање Срне да прокоментарише наводе опозиције, уочи најављених протеста, да директор РАК-а наводно гуши медијске слободе, да ће у БиХ наступити медијски мрак и да на позицији директора РАК-а испуњава политичке задатке владајуће структуре, Милиновић је нагласио да је важно да јавност разумије да ово није пројекат који ради "неки директор", особа или политичка странка.

- Ово је посао који мора да се уради и ко год да је на мјесту на којем сам тренутно би имао исту обавезу зарад истог циља, а то је направити корак даље у правцу који захтијева 21. вијек комуникација и којим је развијени свијет давно прошао. Како бисмо боље разумјели ову проблематику ријеч је о процесу дигитализације о преузетим међународним обавезама које БиХ мора испунити, а са којим каснимо најмање шест година - појаснио је директор РАК-а.

Он је навео да је аналогна технологија застарјела и у европским земљама отишла у прошлост прије више од десет година.

- Свијет напредује, технологије се мијењају и развијају. Дигитална технологија је и садашњост и будућност. Дакле, ово је напредак, користимо предности које доноси дигитална технологија у разним областима, конкретно и у емитовању телевизијског програма - рекао је Милиновић.

Што се тиче оптужби да "наступа медијски мрак", директор РАК-а је истакао да је истина толико једноставна и очигледна да се не може доводити у сумњу - гасе се поједини аналогни предајници, а не гасе се телевизије и њихови програми.

- Више политичких опција је потпуно окренуло тезе и наметнуло политичку тему без основа, а у коју се, нажалост, слабо разумију и очигледно је да је ово почетак предизборне реторике. Биће и жалосно и смијешно када грађани виде да се није догодио тај "медијски мрак" о којем они причају ни за три мјесеца, ни за шест мјесеци ни за годину дана, нити ће се догодити. Истина се у овом случају види голим оком - поручио је Милиновић.