latinica  ћирилица
27/09/2021 |  19:57 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Разбијен балкански нарко картел, ухапшена 61 особа

Полиција осам европских земаља разбила је балканску криминалну организацију која наводно води највећу мрежу дистрибуције кокаина на континенту.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

Власти су данас саопштиле да су ухапсиле 61 особу и заплијениле више од четири тоне дроге.

Полиција је заплијенила и 324 килограма марихуане, 612.000 евра у готовини, девет луксузних возила и пет мотора.

Европол, полицијска агенција ЕУ, саопштила је да је картел поставио "нафтовод за кокаин" од Јужне Америке до Шпаније и других европских земаља.

Група која је "преплавила Европу кокаином" нападнута је након "међународне полицијске операције без преседана", наводи се у саопштењу Европола.

Шпанска полиција саопштила је да је банда укључивала насилне припаднике паравојних јединица и била је "једна од најважнијих криминалних организација која дјелује у Европи".

Кријумчарску банду чинили су углавном држављани Србије, Хрватске, Црне Горе и Словеније.

Шпанске обавјештајне службе вјеровале су да се овај картел овог прољећа припремао за "велики увоз кокаина" из Јужне Америке у Европу.

Картел је такође наводно био умијешан у пљачке, прање новца, изнуде и отмице, као и трансфере фудбалера у Колумбији, ради прања њихове незаконите зараде дрогом.

Двојицу вођа групе Европол је познавао као "мете велике вриједности", преноси "Јуроњуз".

Трогодишња полицијска операција против картела започела је 2018. године, а кулминирала је хапшењима у марту када је шпанска полиција извршила истовремене рације у градовима Тарагона, Барселона, Херона и Валенсија.

Ухапшено је тринаест појединаца, укључујући двојицу вођа и полицајца који је сарађивао са бандом.

У координисану међународну операцију укључене су агенције за борбу против криминала из Шпаније, Њемачке, Хрватске, Словеније, Србије и Колумбије. Истрага је такође одвела полицију у Бразил, Доминиканску Републику и Уједињене Арапске Емирате.