latinica  ћирилица
27/09/2021 |  22:04 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Додик: Сагласност на Оружане снаге и ВСТС биће повучена (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва Милорад Додик поручио је вечерас да ће бити повучене сагласности Републике Српске дате на споразуме о Оружаним снагама, као и о Високом судском и тужилачком савјету.

- Ових дана пописујемо све оно што је урађено од стране високих представника или кроз наше споразуме и давања сагласности. Ми ћемо повући наше сагласности на споразуме о војсци и ВСТС-у - рекао је Додик.

Додик је истакао да постоји жеља да се предложи, а о чему ће се ових дана и одлучивати, да се кроз рушење закона о војсци у року од неколико мјесеци формира војска Републике Српске.

- То је све у складу са Уставом и нема мјеста на свијету гдје се законом покушава срушити Устав, само нама покушавају тако нешто да кажу. У Уставу БиХ пише да постоји војска Републике Српске - навео је Додик.

Позвао је на консензус у Народној скупштини Републике Српске према тим и другим битним питањима за Српску, међу којима су и наметнуте одлуке високих представника.

Према његовим ријечима, консенуз мора бити суштински, мора бити ригорозан однос у одбијању свих одлука високих представника које нису у складу са Дејтонским споразумом.

Он је указао на то да у Српској постоји већина која може одлучивати, додајући да би било добро да у стварима битним по Српску сви у томе буду, те их је и позвао на то.

- Ми смо ти који имамо изворна овлаштења, а то што неко коме је дато да тумачи Дејтонски споразум кроз извршне одлуке намеће промјену уставног система, то му није дато - истакао је Додик.

Истакао је да се у Српској све проблематизује, као што је најновији случај са законом о шумама и одлуком Уставног суда БиХ везаном за тај закон.

- Кажу да се то мора уредити на нивоу БиХ, а чим се то уређује на нивоу БиХ , онда се даје право да БиХ располаже том имовином. Да не говорим о томе како би и да ли би икада било сагласности ФБиХ да се формирају Шуме Републике Српске - навео је Додик.