latinica  ћирилица
27/09/2021 |  22:15 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Уставни суд БиХ извршио атак на егзистенцију Српске (ВИДЕО)

Посљедња одлука Уставног суда БиХ о шумама у Републици Српској представља директан атак на саму егзистенцију Српске, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија, гостујући у емисији Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

- Уставни суд жели да каже да Српска нема своје тијело и да њене руке нису њене и да све то припада БиХ - каже Тегелтија.

Тегелтија каже да, према одлуци суда, "испада да је то све Српској дато на кориштење, док другачије не одлучи БиХ".

- Према Дејтонском споразуму територија Републике Српске припада Српској. У територију улазе сва јавна добро, укључујући и пољопривредни земљиште и шуме - јасан је Тегелтија.

Истакао је да је одлука Уставног суда политичка, а не правна.

- Ово је покушај "извлачења" територија од стране Уставног суда - каже Тегелтија.

Гостујући у емисији Други угао бивши члан Комисије за државну имовину Мухарем Церо каже да је титулар власништва државне имовине БиХ, а не ентитети.

- То је по принципу континуитета. С тим да је пресуда Уставног суда дала позитивну обавезу да се регулише питање кориштења имовине. Потребно је ријешити то законом - каже Церо.

Саговорници су се сложили да постоји проблем у интерпрретацији Дејтонског споразума.

- Међутим, морамо да интепретирамо онако како пише. Значи, надлежности БиХ су таксативно наведене. Наравно, постоји могућност и додатних надлежности. Али те додатне надлежности може само да утврди ПС БиХ. Нико никада није у надлежности БиХ ставио својинско-имовинске односе - појаснио је Тегелтија.

Емисију Други угао погледајте и ОВДЈЕ.