latinica  ћирилица
28/09/2021 |  07:27 ⇒ 07:27 | Аутор: СРНА

Магла мјестимично смањује видљивост

У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћа се по сувим и мјестимично влажним коловозима, док јутарња магла смањује видљивост на дионицама у котлинама и уз ријечне токове, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

На дионицама у усјецима и поред камених косина могући су ситнији одрони камења и земље на коловоз, па се возачима савјетује опрезнија вожња, прилагођену стању и условима на путу.

Због извођења радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја

На дионицама путева Градишка-Нова Топола, Црквина-Модрича један, Шешлије-Јоховац, Устипрача-Међеђа, Фоча два-Драгочава, Тедин Хан-Криж, Котор Варош-Ободник, Ћесим-Придворци, Језеро-Шипово, Сарачица-Чокорска Поља.

Због деминирања до 15.00 биће привремено обустављан саобраћај на дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље, у близини граничног прелаза "Хум", на локалитету Војковићи, на дионици магистралног пута Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи и на дионици регионалног пута Дервента-Подновље у мјесту Горњи Божинци.

Измијењен је режим саобраћаја због радова у тунелу "Каловита брда", на магистралном путу Љубогошта-Пале, у тунелу "Чељиговићи" на магистралном путу Лапишница-Љубогошта, у тунелу "Угар" на магистралном путу Црна Ријека-Угар.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Због активирања клизишта саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком, на регионалном путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке и на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Возачи треба да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње због превоза вангабаритног терета на путу Цапарде-гранични прелаз /ГП/ Каракај /до 24. октобра/, Добој/Буковица Хала 28-ГП Брод /од 27. до 28. септембра/, Станић Ријека-Каруше /до 23. октобра/ и Станић Ријека-ГП Брод /до 30. септембра/.

На снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку на магистралном путу дионица Клашнице 2- Шарговац у мјесту Трн, јер нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У ФБиХ на ауто-путу А-1 због радова на дионици Сарајево сјевер-Подлугови, саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

Наизмјенично-једном траком уз регулацију семафорима саобраћа се у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица.

На путу Тузла-Калесија због радова у тунелу Чакловићи саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Радови се изводе и на путевима Озимица-Топчић Поље /Доња Голубиња/, Почитељ-Житомислићи /Шеваш Њиве/, Груде-Љубушки /на излазу из Груда/ и Столац-Хутово /код мјеста Церовица/.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.

До 12. октобра, гранични прелази Габела-Габела Поље 1, Козарска Дубица-Хрватска Дубица, Вагањ-Били Бриг, Хаџин Поток-Боговоља, Орахов До-Слано и Дужи-Имотица отворени су за путнички саобраћај као међународни гранични прелази.