latinica  ћирилица
28/09/2021 |  07:35 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

НСРС о измјени Уредбе са законском снагом о Фонду солидарности

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматрају Приједлог закона о измјени и допунама Уредбе са законском снагом о Фонду солидарности за обнову Републике Српске - по хитном поступку.
Народна скупштина Републике Српске (фото: Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Народна скупштина Републике Српске (фото: Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

 

 >>> Пренос сједнице можете пратити на РТРС плус, и нашем порталу. <<<

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Српске којим се омогућава издавање гаранција привредним друштвима за извозне пројекте, као и за домаћа привредна друштва када је друштво добило посао посредством међународне јавне набавке.

Овим законским рјешењем додатно се стимулише излазак на међународно тржиште наведеним привредним друштвима, а дио њиховог ризика пословања био би умањен.

Приједлогом закона о измјенама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, о којем се води расправа у Народној скупштини, омогућава се издавање гаранција привредним друштвима за извозне пројекте и за домаћа привредна друштва, када добије посао посредством међународне јавне набавке.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да ће се на овај начин додатно стимулисати излазак на међународно тржиште наведеним привредним друштвима, а дио њиховог ризика пословања био би умањен.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас у Бањалуци Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину којим је прописан начин извршења буџета.

Будући да је, у складу са Законом о буџетском систему Републике Српске, припремљен Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, по хитном поступку, неопходно је донијети и овај закон.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас по хитном поступку Приједлог ребаланса буџета Српске за ову годину, чији је оквир 4,016 милијарди КМ, што је за 221 милион КМ, односно 5,8 одсто више у односу на планирани буџетски износ.

Министарka финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи да је ребаланс буџета врло значајан документ за Републику Српску.

--------

Видовићева је истакла да је ребалансом буџета предвиђено издвајање 13 милиона КМ за МУП Српске за потребе куповања униформи за све полицајце Републике Српске.

--------

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица оцијенио је да се привреда Српске брже опоравила него што се очекивало и истакао да је привредни раст резултат већих привредних активности у Српској. Рекао је да је политика ЕУ и додатно штампање 750 милијарди евра имало утицај на раст цијена у БиХ, региону, па и у Републици Српској.

---------

Министарка финансија Српске Зора Видовић рекла је да оквир ребаланса буџета за ову годину износи 4,016 милијарди КМ, што је за 221 милион КМ или 5,8 одсто више у односу на планирани буџет.

Навела је да макроекономски показатељи говоре да је у првом тромјесечју ове године раст БДП-а био 2,3 одсто, а у другом тромјесечју 10,1 одсто.

---------

Директор Универзитетско клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић каже да је кориштени кисеоник у УКЦ исправан.

---------

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је јутрос око осам часова у Универзитетско клиничком центру Српске референтна лабораторије из Србије узела узорак за анализу кисеоника.

Вишковић  је рекао да приликом набавке кисеоника у тендеру пише само ријеч кисеоник и помиње се чистоћа од 99,5 одсто, што је чистоћа за медицински кисеоник.

Рекао је да у овом моменту нема бојазни за функционисање и опстанак компаније Алумина из Зворника.

Влада Српске обезбиједила више од 40 милиона КМ  за развој високог образовања и унапређење студентског стандарда.

---------

Ребаланс буџета је базиран на бржем опоравку привредних активности од очекиваног, што се позитивно одразило на досадашње извршење буџетских прихода, као и наставку трендова који се очекују до краја године, наводи се у образложењу Приједлога ребаланса буџета.

Посланици би требало да разматрају Приједлог закона о заштити од узнемиравања на раду и Приједлог закона о измјени Закона о сјемену пољопривредног биља.

На предложеном дневном реду је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској.

Требало би да буду разматрани и Нацрт закона о фискализацији, те Нацрт закона о обновљивим изворима енергије.