latinica  ћирилица
28/09/2021 |  07:45 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Чланови Експертског тима у Двору

Чланови Експертског тима БиХ посјетиће данас локацију бивше касарне Черкезовац на подручју општине Двор, планирану за складиштење радиоактивног отпада, рекао је предсједавајући Експертског тима Емир Диздаревић.
Центар за збрињавање радиоактивног отпада - Фото: РТРС
Центар за збрињавање радиоактивног отпадаФото: РТРС

Према његовим ријечима, у Двору ће данас бити 10 чланова тима, речено је Срни.

Диздаревић је навео да ће током посјете експерти имати прилику да виде постојеће стање објекта који је планиран за складиштење радиоактивног отпада, те да се упознају о активностима које се спроводе на овој локацији, а у вези са испитивањима и мјерењима.

Он је рекао да је ово прва посјета Експетског тима БиХ након што је 30. јуна у Загребу одржан састанак са представницима Фонда за финансирање разградње Нуклеарне електране Кршко.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуелеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.