latinica  ћирилица
28/09/2021 |  08:28 ⇒ 08:29 | Аутор: СРНА

Митровић: Мост у Свилају веза између ЕУ и БиХ

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић истакао је да је отварање моста преко Саве у Свилају веома битно и за Хрватску и за БиХ јер је у питању веза двије земље, као и коридора 5Ц са јужним дијелом, односно Јадранским морем.
Војин Митровић (Фото: MKPBiH) - Фото: Тwitter
Војин Митровић (Фото: MKPBiH)Фото: Тwitter

- Чињеница је да коридор 5Ц није завршен, али је ово један од битнијих пројеката у низу свих тих дионица које се ту налазе -рекао је Митровић за Независне новине.

Митровић је подсјетио да овај пројекат датира још од 2016. године, када су започети радови.

- Тај пројекат коначно се завршава, мада је сам мост завршен прошле године. На сједници Савјета министара смо донијели одлуку о додатним средствима за изградњу граничног прелаза, тако да је тада и омогућено да се овај пројекат моста и граничног прелаза реализују - навео је Митровић.

Према његовим ријечима, сада су и гранични прелаз и дионица која спаја гранични прелаз и мост завршени, а само отварање је у четвртак, 30. септембра.

Митровић је нагласио да је у овом тренутку урађена привремена прекатегоризација тамошњег граничног прелаза, тако да ће он тренутно бити за промет путничког саобраћаја.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ кажу да је на новом граничном прелазу посебно одвојен путнички од теретног саобраћаја, има четири траке на улазу у БиХ и три траке на излазу.

- У склопу новог граничног прелаза су саграђени објекти за смјештај службеника УИО, Граничне полиције БиХ и инспекцијских служби, те објекат за смјештај шпедитера и банке. Прелаз има и засебан енергетски блок, посебан објекат за детаљан преглед возила, колске ваге и велику надстрешницу - навели су у УИО.