latinica  ћирилица
28/09/2021 |  10:34 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Забрањен увоз грожђа из Сјеверне Македоније због пестицида

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз пошиљке свјежег грожђа поријеклом из Сјеверне Македоније, у количини од 20.730 килограма, због повећаног садржаја пестицида.
Грожђе - Фото: РТРС
ГрожђеФото: РТРС

Приликом редовног прегледа пошиљке хране биљног поријекла при увозу надлежни инспектор је извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака пестицида, саопштено је из Инспектората Српске.

На основу извјештаја о лабораторијској анализи издатог од "Института за воде" Бијељина, којом је испитивано присуство 180 активних материја, у анализираном узорку утврђено је повећано присуство пестицида "фосмет" /phosmet/ изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекала.

Поступајући по резултатима анализе инспектор је донио рјешење којим је забрањен увоз и наложено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора.

Надлежни инспектори посебну пажњу посвећују производима сезонског карактера, који се интензивније увозе у одређеном периоду године и који су карактеристични за одређена годишња доба.

Из Инспектората су подсјетили да је у овом мјесецу због утврђеног повећаног присуства пестицида забрањен увоз 6.842 килограма стоног грожђа из Албаније и 660 килограма свјежег краставца из Македоније, док је због утврђеног присуства економски штетног организма забрањен увоз 24 тоне меркантилног кромпира поријеклом из Пољске.

Рад инспектора на граници, стручна процјена ризика и правовремено идентификовање потенцијалних неправилности, најважнији су фактори који за крајњи циљ имају заштиту здравља потрошача.