latinica  ћирилица
28/09/2021 |  12:23 ⇒ 12:24 | Аутор: РТС

Ново правило у Евролиги и Еврокупу

У новој сезони кошаркашке Евролиге и Еврокупа главни тренери екипа ће имати могућност да у било ком тренутку утакмице оспоре једну одлуку судија и затраже од арбитара да прегледају снимак.
Кошарка - Фото: РТРС
КошаркаФото: РТРС

Могућност да тренери затраже по један "челенџ" на утакмици уведена је са циљем да се такмичење за све тимове и њихове навијаче учини праведнијим, саопштено је из Евролиге.

Постоји укупно 16 различитих разлога, односно догађаја на терену, због којих ће тренери од судија моћи да затраже "челенџ".

Захтјев тренера ће улазити у званични записник са утакмице, а судије ће бити дужне да прегледају снимак спорне ситуације, након чега ће на терену донијети коначну одлуку.

Судијама је дозвољено да на захтјев тренера гледају колико поена вриједи постигнути кош, преостало вријеме за игру или напад, који играч је направио или над којим играчем је направљена лична грешка, да ли је фаул без лопте направљен прије него што је истекло вријеме...

Тренери ће једном, али у било ком тренутку на утакмици, моћи од арбитара да затраже да преиспитају и досуђени аут, силазну путању или личну грешку у полукругу у рекету - одлуке због којих су судије до сада самоиницијативно могле да гледају снимак само током посљедња два минута утакмице или у продужецима.